Neem de tijd om stil te staan

Neem de tijd om stil te staan

De vakantietijd is vaak een goede tijd voor bezinning. Is dit nog wel wat ik wil? Zit ik wel op de juiste plek. En ik merk dat ook in mijn praktijk. Vooral na de vakantieperiode zijn dit vragen waar veel mensen mee worstelen.

Dat is ook niet zo gek. In de vakantie heb je toch wat meer tijd om na te denken. Je geniet van het vrije leven. Samen met je gezin, je partner, je vrienden invulling geven aan de dag zoals je zelf wilt. Even helemaal niets doen. Naar buiten, meer bewegen dan anders. Een terrasje pakken of lekker genieten van je tuin of balkon. Dan is het leven goed.

Waar word jij blij van?

Het kan gebeuren dat je niet blij wordt als je er aan denkt om na de vakantie weer aan het werk te gaan. Stress, hoge werkdruk, een niet zo’n fijne sfeer in je team. Te veel ballen in de lucht. De hele dag binnen. Werk dat eigenlijk te zwaar voor je is. Een veeleisende baan kan je soms echt even aanvliegen. En het is goed om daar bij stil te staan. Bezinning klinkt misschien een beetje zweverig maar dat is het zeker niet. Je kunt dat zo invullen als je zelf wilt. Neem een moment voor je zelf. Ga op pad, geniet van de natuur, het uitzicht. Het belangrijkste is dat je even stilstaat bij wat echt belangrijk voor je is. Waar haal jij je energie uit? Waar word je blij van. Want als je doet waar je plezier in hebt, dan kost het bijna geen energie. De spreuk ‘als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit meer te werken’ vat dit mooi samen.

Je werk moet bij je passen

Altijd vakantie is natuurlijk geen succes. Want al snel slaat de verveling toe. Vakantie is juist fijn omdat het anders is dan anders. Werk is belangrijk. Voor je contacten met anderen, om je hersenen aan het werk te houden en natuurlijk om je boodschappen te kunnen doen en je vaste lasten te betalen. Maar dan wel op een manier die bij jou past. En vaak weet je diep van binnen wel waar je blij van wordt, je moet het alleen even gaan ontdekken.

Burn-out of bore-out

Als je werk alleen maar energie vreet, dan ben je op de verkeerde weg. En de kans dat je in een burn-out terecht komt is groot. Soms hoor ik mensen zeggen dat ze liever een ‘baantje’ willen waar ze niet bij na hoeven te denken. Maar ook dat is de oplossing niet. Want onder je kunnen werken, vreet ook energie. Misschien is het tijdelijk een oplossing maar ook dan heb je kans dat je vastloopt omdat je baan te weinig van je vraagt. Dan heb je te maken met een bore-out en dat is ook niet prettig. Een aanleiding om even stil te staan bij wat belangrijk voor je is kan ook zijn als er in je privésituatie of in je nabije omgeving iets ernstigs gebeurt. Overlijden, ziekte of een ongeval kunnen je leven op de kop zetten. En dan ga je echt wel even nadenken of dit is wat je wilt.

Gratis ontwikkeladviestraject

Op het moment dat je jezelf de vraag stelt of dit is wat het is, dan kun je hier zelf mee aan de slag gaan. Je kunt ook verder kijken. Vanaf augustus kunnen werkenden, zzp’ers, zelfstandigen en niet werkenden (dus bijna iedereen in Nederland) gebruikmaken van het gratis ontwikkeladviestraject in het kader van NL Leert door. Dit is een hele mooie gelegenheid om te kijken naar je wensen, mogelijkheden en kansen op het gebied van werk, scholing en de arbeidsmarkt. Als NOBCO-coach mag ik dit gratis ontwikkeladviestraject aanbieden. Dit ontwikkeladviestraject kan ook aangevraagd worden voor medewerkers van bedrijven die hun medewerkers deze mogelijkheid willen bieden. Op deze pagina lees je hierover meer.

Meer weten?

Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met mij op via 06-83 60 45 14 en ik vertel je graag meer.

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.