Negeer de gele lampjes niet

Negeer de gele lampjes niet

Het is niet altijd eenvoudig om hulp te vragen. We zijn het vaak zo gewend. Eerst proberen zelf een oplossing te vinden en pas hulp te vragen als het je zelf niet lukt. Dit is geen probleem als het om iets eenvoudigs gaat. Soms is het beter om eerder hulp te vragen. Bijvoorbeeld als je te veel ballen in de lucht probeert te houden en het ten koste gaat van jezelf.

Gele lampjes

Je kunt het vergelijken met een lampje dat begint te branden in je auto. Als het lampje geel is, dan kun je vaak gewoon doorrijden, als je maar zo snel mogelijk actie onderneemt. Soms kun je het probleem zelf oplossen en zo niet, dan ga je naar de garage waar vakmensen je probleem kunnen oplossen. Gaat er echter een rood lampje branden in je auto, dan ben je eigenlijk al te laat en is het niet verstandig om nog door te rijden.

Voorkom de rode lampjes

Ook in je leven kun je soms te maken krijgen met de gele en rode lampjes. Drukte op je werk in combinatie met de zorg voor je gezin kan soms te veel zijn. Negeer je de gele lampjes, dan kan het zijn dat je te maken krijgt met de rode lampjes. Grote kans dat je in een burn-out terechtkomt. Het lijkt heel logisch; je kunt deze rode lampjes voorkomen door de gele lampjes niet te negeren. Net als bij een probleem met je auto, de gele lampjes zijn er niet voor niets. Dit zijn de signalen die je krijgt als je over je grenzen heen gaat. Hard werken en af en toe meer doen dan normaal is geen probleem. Als je goed voor jezelf zorgt kun je heel veel aan maar er zijn momenten in je leven dat je wel een duwtje in de rug kunt gebruiken.

Goed onderhoud is belangrijk

Het wordt tijd om alert te zijn als je merkt dat het te veel is en je minder goed in je vel zit. Een kort lontje, slecht slapen, minder concentratie dan anders, weinig zin om iets te doen zijn signalen die je serieus moet nemen. Goed ‘onderhoud’ van jezelf is belangrijk. Je brengt je auto toch ook regelmatig naar de garage voor controle en onderhoud? Gezond eten, frisse lucht, regelmatig pauze nemen in je werk, bewegen en voldoende slaap kunnen al een groot verschil maken. Neem de tijd om te ontspannen. De boog kan niet altijd gespannen zijn.

Weer op het juiste spoor

In mijn praktijk spreek ik regelmatig mensen die te lang de gele lampjes hebben genegeerd. Ze zijn er achter gekomen dat ze even hulp nodig hebben om weer op het juiste spoor te komen. En hoe eerder je aan de bel trekt, hoe sneller je er weer bovenop bent. Hulp vragen betekent niet hulpeloos zijn. Hulp vragen getuigt van kracht want je bent bereid om in de spiegel te kijken en je manier van denken en doen te veranderen.

Wat doe je allemaal?

Heb je het gevoel dat je te veel ballen in de lucht probeert te houden, dan is het verstandig om te kijken wat je allemaal doet en vooral: wat je vindt dat je moet doen. Ga eens zitten om alles wat je doet op de rij te zetten. Zet de activiteiten op je werk eens op papier net als de klussen in huis. Praat eens met je collega’s over de werkzaamheden en bespreek je probleem met je leidinggevende. Hoe zijn de werkzaamheden verdeeld en waar liggen de prioriteiten? Zijn de klussen die je in huis doet echt elke week nodig? Misschien kun je de klussen in huis beter verdelen met je partner en de rest van je gezin.

Trek op tijd aan de bel

Als je geen hulp vraagt, dan weet de ander niet dat je wel wat hulp kunt gebruiken. Het kan zijn dat je wel even een drempel over moet omdat je het niet gewend bent om hulp te vragen. Dit weegt echter niet op tegen de ellende van een burn-out. Mijn ervaring is dat de meeste mensen graag bereid zijn om te helpen. Je moet er dan wel om vragen.

Trek op tijd aan de bel en wacht niet totdat de eerste ballen op de grond beginnen te vallen.

Hulp nodig?

Heb je te maken met gele lampjes en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Ik denk graag met je mee. Stuur een berichtje naar 06-83 60 45 14 of mail naar d.steenbruggen@coachunique.nl.

Groetjes,

Diane

P.s.: dit blog staat ook in mijn wekelijkse inspiratiemail. Wil je dit blog automatisch ontvangen, meld je dan hieronder aan voor deze inspiratiemail. .

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.