Niet perfect is ook goed genoeg!

Niet perfect is ook goed genoeg!

Vanmiddag heerlijk gewandeld in het Needs Achterveld. Wat is onze omgeving toch mooi! Zonnetje op ons gezicht. Lekkere temperatuur. Echt genieten.

Prachtige weerspiegeling

Onze zoon stuurde een berichtje. Zomaar. ‘Hoe is het daar?’ We waren net half uurtje van huis. Ik stuurde hem een berichtje met een foto. Toen ik de foto later bekeek viel mij de prachtige weerspiegeling van de boom in het water op.

Een foto is mooi als herinnering

Ik vind het leuk om foto’s te hebben van de plekken waar ik ben geweest. Van de ‘techniek’ van foto’s maken weet ik weinig (zeg maar gerust niets). Voor mij gaat het om een plaatje van een plek waar ik blij van word, van mooie kleuren of van wat we als gezin hebben gedaan. Voor mij is zo’n foto al mooi om de herinnering.

Perfectionisme in de natuur

Maar deze foto heeft iets waar ik nog een keer naar moest kijken. Precies in het midden van het watertje staat een boom die prachtig weerspiegelt in het water. Alsof hij er speciaal voor is neergezet. Je zou het een soort perfectionisme van de natuur kunnen noemen.

Het hoeft niet allemaal perfect te zijn

Wat ik juist altijd zo bijzonder vind aan de natuur is dat het niet perfect hoeft te zijn. De kromme takken van een boom, de omgevallen bomen waarop donkergroen, zacht mos is gegroeid. De klimop die langs de stammen kronkelt, de vennetjes die her en der verspreid liggen. Nergens zie je een vast patroon. En toch is het allemaal even mooi. Ik heb nog nooit iemand gesproken die kritiek had op die scheve tak aan de beuk, de zwammen die op de oude bomen zitten of de tientallen kleine hulstplantjes die overal verspreid staan.

Waarom ligt de lat altijd zo hoog?

Toen ik de foto zag moest ik denken aan een coachsessie van vorige week. Ergens was ik de spreuk ‘Niet perfect is ook goed genoeg’ tegengekomen. En deze paste precies bij waar we het in de sessie over hadden: waarom ligt de lat altijd zo hoog? Hoe komt het dat je altijd gaat voor een tien terwijl een zes soms ook goed genoeg is?

Het mag wel een tandje minder

Als je altijd voor die tien gaat, dan houd je dat gewoon niet vol. Soms mag het echt wel een tandje minder. En in haar geval is ‘haar’ zes waarschijnlijk voor de ander een acht. De lat mag dus echt wel een stukje lager. Want uiteindelijk is het werk dat ze aflevert zeker goed genoeg.

Rust en vrijheid

Het leven wordt een heel stuk makkelijker als niet altijd alles een tien hoeft te zijn. Als je af en toe tegen jezelf kunt (en durft te) zeggen: ‘het hoeft allemaal niet perfect te zijn’. Je perfectionisme loslaten, af en toe de teugels laten vieren. Dat geeft zo veel rust en vrijheid. En veel meer plezier in wat je doet. Onder de streep levert het je veel meer op: je bent productiever en als je jezelf minder druk oplegt, heb je minder stress. Echt een stuk beter voor je gezondheid. Want die burn-ou komt echt dichterbij als je altijd op je tenen loopt.

Maak een afspraak

Denk je nu: ‘dit gaat over mij. Het mag wel een tandje lager’. Maar weet je niet hoe? Stuur mij gerust een berichtje op 06-83 60 45 14 of bel mij om en afspraak te maken voor een gratis gesprek. En wil je direct in actie komen? Meld je dan aan voor de workshop ‘Help! Ik verzuip in het werk’ op woensdagavond 20 april.

Inspiratie in je mailbox

Vind je het leuk om mijn blogs automatisch in je mailbox te ontvangen? Meld je dan hieronder aan voor mijn inspiratiemail.

Meld je hieronder aan voor mijn inspiratiemail
en je ontvangt regelmatig gratis tips, frisse
ideeën en inspiratie.

Natuurlijk ga ik zorgvuldig met je gegevens om
en stuur ik je alleen deze inspiratiemails.

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.