Onderzoek ‘Alle ballen in de lucht’

Onderzoek ‘Alle ballen in de lucht’

In de TC Tubantia van vanochtend las ik een artikel over het Tijdsbestedingsonderzoek van Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het onderzoeksrapport ‘Alle ballen in de lucht, Tijdsbesteding in Nederland en de samenhang met kwaliteit van leven’. De titel trok mijn aandacht omdat deze lijkt op de titel van mijn workshop ‘Laat alle ballen eens uit de lucht vallen’. Een workshop voor mannen en vrouwen die er genoeg van hebben om alle ballen in de lucht te houden.

Spitsuur van het leven

Het onderzoek gaat uitgebreid in op alle leeftijdsgroepen. Mijn aandacht werd vooral getrokken door het hoofdstuk over ouders met jonge kinderen die werk, gezin en zorg voor anderen combineren. In mijn praktijk spreek ik regelmatig mannen en vrouwen die moeite hebben om alle ballen in de lucht te houden door de combinatie van werk, een jong gezin en mantelzorgtaken. In dit onderzoeksrapport komt dit ook naar voren: “De levensfase met thuiswonende kinderen wordt vaak aangeduid met de term ‘spitsuur van het leven’. De som van de tijd die wordt besteed aan betaald werk, zorg voor kinderen en zorg voor het huishouden is in geen enkele andere levensfase zo hoog. Er is dan ook relatief weinig ruimte voor vrije tijd, en in iets mindere mate geldt dat ook voor persoonlijke verzorging. De tijdsbesteding van ouders is niet alleen objectief druk, veel ouders voelen zich ook druk”.

Nieuw beleid

Ik vond het een interessant onderzoeksrapport om te lezen. De inhoud en conclusies sluiten mooi aan bij wat ik in mijn praktijk en van mensen om mij heen hoor. Aan het eind van het rapport staan ook nog drie gedachten voor beleid: het ontlasten van burgers, realistische aannames over tijd en over de grenzen van domeinen. Het zou mooi zijn als beleidsmakers deze aanbevelingen mee zouden nemen in nieuw te ontwikkelen beleid. Beter inspelen op wat iedereen nodig heeft maakt het leven voor velen wat lichter.

Workshop ‘Laat jij alle ballen eens uit de lucht vallen?’

Ervaar jij zelf ook te veel druk en wil je hier verandering in brengen? Dan is de workshop ‘Laat alle ballen eens uit de lucht vallen’  iets voor jou. In januari organiseer ik de volgende workshop. Een datum volgt binnenkort. Wil je meer weten? Bel of mail mij voor meer informatie.

Interesse in het rapport, klik dan op onderstaande link:

https://www.scp.nl/Publicaties/Alle_publicaties/Publicaties_2018/Alle_ballen_in_de_lucht

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.