Opgeruimd staat netjes

Opgeruimd staat netjes

Het was te verwachten. Eind december begon het al en het ‘proces’ van goede voornemens en je doelen halen is nu in volle gang. Minder drinken, gezonder eten, veel bewegen en je hart volgen. De tijdschriften staan vol met tips voor een beter en gelukkiger leven. Recepten om af te vallen, sportclubs adverteren met spectaculaire aanbiedingen, je kunt er niet meer om heen. Aan de slag met die lijst met goede voornemens. Niet zeuren want je bent natuurlijk geen watje en natuurlijk wil je graag gezond blijven. Met wat wilskracht gaat het je zeker lukken.

Weg met de goede voornemens

Toch is het elk jaar hetzelfde verhaal. Je bent zo goed begonnen en ineens lukt het je niet meer om ’s ochtends vroeg naar de sportschool te gaan. Lag je karretje met boodschappen de eerste dagen van het jaar nog vol met gezonde producten, langzaam aan merk je dat ook weer de minder gezonde producten in je karretje belanden. Het is alsof er half januari een knopje in je hoofd wordt omgezet. Boem. Daar gaan de goede voornemens. En ineens zijn ook alle oude oordelen over je zelf weer terug. Je baalt van je zelf. Je maakt je zelf verwijten en je voelt je een zwakkeling. Weg met de wilskracht en vooral je zelfvertrouwen. Al weer gefaald. Herkenbaar? Dat is nou precies de reden waarom ik niet geloof in goede voornemens. Waarom zou je het op 1 januari ineens anders moeten (en kunnen) gaan doen dan eind december?

Eerst opruimen

Maak je je zorgen over je je kinderen? Heb je moeite met het combineren van je werk en je gezin? Loopt het in het werk niet goed? Je bent al druk genoeg om alle ballen in de lucht te houden. Laat staan dat er ruimte is om je te focussen op jezelf en je gezondheid. Goed zorgen voor jezelf kan alleen als je er aan toe bent. Er moet eerst iets anders opgeruimd worden zodat er ruimte komt om de stap te kunnen zetten naar een gezonder leven. Het is makkelijker om altijd maar bezig te zijn dan stil te zitten. Als je druk bezig bent, hoef je niet te voelen. En de onrust die je soms voelt kun je daardoor meestal goed negeren. Ik weet er alles van. Gelukkig lukt het mij steeds beter te luisteren naar wat ik echt nodig heb en waar ik blij van wordt.

Schoon schip maken

Nietsdoen en stilzitten kan heel beklemmend zijn omdat je dan wel eens echt zou kunnen gaan voelen. Probeer het toch eens en ga kijken naar waar je last van hebt. Wat belemmert je om het anders te gaan doen en wat je zou willen dat anders wordt? Wat heb je nodig? Wat is er nodig om te kunnen veranderen? Haal de bezem er door. Dat geeft je de ruimte om na te denken over wat je echt graag wilt en eerlijk te zijn tegen jezelf. Als je weet wat belangrijk voor je is, kun je betere keuzes maken. Als het lukt om schoon schip te maken met dat wat je belemmert, dan ben je beter in staat om ook goed voor jezelf te gaan zorgen. En wees niet te hard voor jezelf. Soms zijn er momenten dat het gewoon even niet gaat. Dat is prima en geef dat ook de ruimte. Ben je er aan toe? Neem eens de tijd om stil te staan. Ga rustig op de bank zitten en doe helemaal niets, hoe moeilijk je dat ook vindt. Probeer eens waar te nemen wat er van binnen gebeurt. Wat er allemaal in je hoofd rondspookt. Wat zeg je tegen jezelf en wat voel je van binnen? Lukt het vandaag niet? Probeer het morgen of overmorgen nog een keer. Zeker weten dat er een moment komt dat je ineens iets langer stil kunt zitten. Dat je gedachten niet meer alle kanten opvliegen en dat je ineens een aha-momentje hebt: zo wil ik het en daar ga ik aan werken. En dat is nu net het moment waar je op zit te wachten.

Alle goede voornemens de deur uit

Blijven oefenen met luisteren naar jezelf is de eerste stap. Als je die stap hebt gezet dan komen de volgende stappen vanzelf. Het gaat je vast en zeker lukken om beter voor je zelf te gaan zorgen. En dan komt het ook vanzelf goed met het gezonder leven omdat je zult merken dat je ruimte krijgt om je focus te verleggen. Dan kunnen alle goede voornemens de deur uit. Die heb je niet meer nodig en wat voelt dat goed. Geweldig. Opgeruimd staat netjes.

 

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.