Opstarten na de vakantie kost tijd

Opstarten na de vakantie kost tijd

Voor velen is de vakantie al weer (bijna) voorbij. Weer opstarten na de vakantie vraagt best even wat aanpassing. Als je een aantal weken hebt genoten van je welverdiende vakantie, even helemaal niets hebt gedaan dan kost het tijd om weer in te komen.

Stapels wegwerken

De eerste dag na de vakantie vind ik altijd het lastigst. Een volle mailbox, vragen die tijdens de vakantie zijn binnengekomen en activiteiten die er nog van voor de vakantie lagen. Soms kan mij het gevoel dat bekruipen dat ik het werk van de twee of drie weken vakantie in een dag moet ‘oplossen’. Dat gaat natuurlijk niet.

Inzicht en structuur

Gelukkig ben ik er inmiddels achter hoe ik de eerste dagen na de vakantie mijn werk het beste kan organiseren. Eerst inzicht krijgen in wat er allemaal is, de mail opschonen en weggooien waar ik niets mee hoef. Daarnaast maak ik een lijstje met zaken waar ik op korte termijn mee aan de slag wil of moet. De boel structureren en inzicht geeft mij rust en op die manier kan ik mij focussen op wat belangrijk is.

Pauzemomenten zijn belangrijk

En wat voor mij zeker belangrijk is af en toe een pauzemoment. Tussen de middag even de tijd nemen voor de lunch, tussendoor even iets te drinken pakken. Vooral als het zo warm is als de afgelopen weken. Tijdens een telefoongesprek loop ik rond om te voorkomen dat ik de hele dag op mijn stoel vastgeplakt zit. Zo zorg ik er voor dat ik aan het eind van de eerste werkdagen na de vakantie niet helemaal stuk ben.

Balans tussen werk en privé

Maar wat als dit niet voldoende is? Wat als je al helemaal opgebrand was voordat je op vakantie ging. Misschien heb je zelfs niet eens het gevoel dat je vakantie hebt gehad. Je bent weer terug en je ziet als een berg op tegen je werk. De stapels komen je als het ware tegemoet. En ook het thuiswerken helpt niet echt mee.  Dit is voor sommigen misschien zelfs wel een valkuil. Want de scheidslijn tussen werk en privé is soms moeilijk te hanteren. Het thuiswerken blijft nog wel een tijdje voortduren dus daar ligt een uitdaging.

Kleine dingen kunnen helpen

We staan als het ware allemaal de hele tijd aan. De laptop staat in de woonkamer. De telefoon en e-mail kunnen soms heel dwingend zijn. Zaak dus om juist dan goed voor jezelf te zorgen. Bijvoorbeeld door in huis een andere plek te zoeken om te werken. De laptop uit het zicht te zetten als je niet aan het werk bent. De telefoon op stil te zetten en als je niet fulltime werkt, te zorgen voor een goede afwezigheidsmelding in je e-mail. En ook in je voicemailbericht kun je je werkdagen benoemen. Zorg voor pauzemomenten. Probeer na je vakantie niet al het werk ineens op te pakken door een prioriteitenlijstje te maken. Het lijken misschien kleine oplossingen maar deze kun je wel helpen om een betere balans te houden tussen werk en privé. Alleen op die manier houd je jezelf gezond. Want een burn-out ligt op de loer als je het werk niet goed los kunt laten en je over je grenzen blijft gaan.

Hulp nodig?

Heb je het gevoel dat je je draai niet kunt vinden? Vind je het moeilijk om een goede balans tussen werk en privé te houden en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Neem dan contact met mij op via 06-83 60 45 14 en ik denk graag met je mee. Voorkomen is beter dan genezen.