Spoken onder je bed

Spoken onder je bed

Goed zorgen voor jezelf betekent goed zorgen voor je lichamelijke en mentale gesteldheid. Je tweewekelijkse hardlooprondje, je bezoek aan de sportschool om je spieren sterker te maken, yoga, gezond eten of intermittent fasting. Het helpt je om lekker in je vel te zitten.

Niet altijd makkelijk

Dat het niet altijd makkelijk is om goed voor jezelf te zorgen weet ik heel goed. Als het ’s ochtends buiten guur en koud is en fijne druppels motregen naar beneden vallen, dan moet ik mezelf om kwart over zeven echt wel een trap onder mijn achterste geven om mijn wandelschoenen aan te trekken. En als de wekker op zondagochtend rinkelt zou ik me graag nog even omdraaien onder mijn warme dekbed. Of om het pak speculaasjes in de kast of die reep chocolade in de la te negeren die je aankijken. Dat vraagt soms best wel zelfdiscipline.

Tijd en aandacht voor jezelf

Het klinkt misschien een beetje naïef en ik trap vast op een heleboel tenen maar dit is volgens mij wel het eenvoudigste stuk. Gewoon geen koekjes en chocolade meer kopen, meer groente eten en elke zondagochtend fanatiek het bos ingaan met een sportgroepje helpt enorm. Maar goed zorgen voor jezelf gaat om veel meer. Het gaat ook om tijd en aandacht voor jezelf. Te doen waar jij gelukkig van wordt. Je aanmelden voor de opleiding die je altijd al wilde doen, een dagje naar de sauna, een avondje uit met je vriendinnen of een hobby waarmee je hoofd leegmaakt (voor mij is dat schilderen of boetseren, heerlijk).

Veel excuses als het gaat om jou

Als het gaat om JOU, dan blijkt het toch allemaal wat lastiger te zijn. Dan zijn er ineens vaak heel veel excuses. Maar het is te makkelijk om te zeggen: ‘dan laat je toch op je werk gewoon de boel de boel? Die volle mand met strijkwas, die komt morgen wel.’ En je laat je kind niet worstelen met zijn huiswerk als dat niet in je aard zit.

Waar blijf jezelf?

Maar waar blijf jijzelf als je altijd maar aan het rennen en vliegen bent (voor een ander)? Hoe zit het met jouw wensen en dromen? Leef jij je eigen leven of bepalen anderen jouw ‘agenda’? De vraag ‘waar blijf jij zel?f’ kan ontzettend confronterend zijn. Het is dus niet zo gek dat je liever altijd maar bezig bent. Je hebt dan gewoon geen tijd om je hier zorgen over te maken.

Wat kost het je?

Een beetje struisvogelen kan af en toe natuurlijk helemaal geen kwaad. Maar als je er ’s nachts niet meer van kunt slapen, je het gevoel hebt dat in alles tekortschiet en je je moe en verdrietig voelt. Natuurlijk kun je op wilskracht best een hele tijd door. Maar wat kost je dit? En is het je dat allemaal waard?

Oude gewoontes uitroeien

Heb je er genoeg van om jezelf voorbij te blijven rennen. Dan is dit het moment om een heleboel oude ‘gewoontes’ uit te gaan roeien. Zinnen die je leven lang in je hoofd zijn getimmerd en je nog elke dag in de weg zitten. ‘Ben ik wel goed genoeg?, ‘de ander is altijd beter, mooier, slimmer dan ik (of vul het zelf maar in). Deze zinnen zijn als oude spoken onder je bed.

Durf het licht aan te doen

Als je het licht aan durft te doen dan zul je ontdekken dat deze spoken alleen maar gedachten zijn die kunnen verdwijnen als je er in het licht naar durft te kijken. Dan kun je ook die gemene, denkbeeldige slang op je schouder die altijd van die onaardige opmerkingen in je oor tettert gewoon de mond snoeren en die gemene zinnen vervangen door vriendelijke woorden. Dan wordt het beantwoorden van de vraag ‘waar blijf jijzelf?’ een stuk makkelijker en kun je gaan ontdekken wat jij nu echt graag wilt en hoe jij jouw leven weer waardevol kunt maken.

Gaat dit over jou?

Denk je nu: dit gaat over mij. En komt dit echt even bij je binnen? Krijg je al buikpijn als je er aan denkt om jezelf deze vraag te moeten stellen? Dan is het echt tijd om even stil te blijven staan voordat je verder rent. Wil jij samen met mij aan de slag met deze vraag? En wil jij de oude spoken onder je bed kwijtraken? Stuur mij gerust een berichtje om een afspraakje maken voor een gratis gesprek. Of meld je aan voor de thema-avond ‘goed zorgen voor jezelf’ op woensdagavond 15 februari van 19.30 tot 21.00 uur bij CoachUnique, Borculoseweg 38 in Neede. Meer informatie over deze thema-avond lees je hier.

 

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.