Wat staat er op jouw tegeltje?

Wat staat er op jouw tegeltje?

Vanuit onze opvoeding, hebben we allemaal verschillende leefregels meegekregen. Deze leefregels zijn meestal al van generatie op generatie overgegaan. Vaak zijn we ons hiervan niet eens echt bewust omdat deze zo verweven zitten in ons leven, dat ze ons niet eens meer opvallen. Soms zijn ze verborgen in een spreuk of gezegde. Deze spreuk geeft vorm aan hoe je in het leven staat, wat je doet en hoe je met anderen omgaat.

Het is goed dat we als kind een aantal leefregels meekrijgen. Vanuit deze leefregels kunnen echter overtuigingen ontstaan die ons als volwassene soms tot last kunnen worden. Dan is het tijd om eens goed in de spiegel te gaan kijken en jezelf af te vragen of deze leefregels nog wel ‘behulpzaam’ zijn.

‘Bescheidenheid siert de mens’

Ik zelf ben opgevoed met onder andere het motto dat je bescheiden moet zijn en vooral hard moet werken. ‘Bescheidenheid siert de mens’. Je staat niet met je neus vooraan, je doet je werk goed en klaagt niet. Op zich is dit natuurlijk een mooi streven, totdat ik merkte dat dit steeds vaker ging schuren. Als je bescheiden bent, dan maak je dat waar je goed in bent, kleiner dan het is. Naar buiten toe geef je de indruk dat wat je doet, eigenlijk niets voorstelt. Daarmee doe je geen recht aan je kwaliteiten. Je bepaalt zelf vooraf al dat wat je doet, toch niets waard is.

Schokkend

Steeds vaker realiseerde ik mij dat deze overtuiging mij niet vooruithelpt en in veel gevallen zelfs belemmert. Omdat ik daar steeds meer last van ging krijgen, ben ik eens goed gaan kijken naar mijn overtuiging om vooral bescheiden te moeten zijn. Wat heeft bescheidenheid mij gebracht en wat kan ik daar van leren? De conclusie die ik hieruit trok vond ik nogal schokkend. Mijn oude overtuiging kreeg wel heel erg vaak de overhand. Natuurlijk kwam dit niet als een verrassing. Door mezelf echter actief deze vraag te stellen, kwam ik er achter dat dit gedrag mij eigenlijk niets oplevert en zelfs tegenwerkt. Want door meestal mijn werk op de achtergrond te doen, zaken achter de schermen te regelen, anderen te helpen die vervolgens soms zelfs met mijn werk aan de haal gingen, was ik niet echt zichtbaar. Ik werkte hard maar kreeg soms zelfs de vraag ‘wat ik nou eigenlijk had gedaan?’.

Een nieuwe spreuk

Het kwartje viel pas echt toen een vriendin mij daar een paar keer op attendeerde: “Voor jou is dit heel gewoon maar dat is het niet. Je hebt zelf niet eens door dat dit een kwaliteit van je is.” Nu ik hier op terugkijk, weet ik dat ze gelijk had. Zelf zie ik dat wat ik doe meestal niet als iets bijzonders. In de spotlight staan is niets voor mij. Als ik een compliment krijg, dan vind ik het vaak lastig om het compliment aan te nemen. Ik voel me dan meestal ongemakkelijk en hoor een oud stemmetje dat dit tegenspreekt.

Ik werd mij er steeds meer van bewust dat het hier gaat om een oud stemmetje en niet om wat goed voor mij is of wat ik zelf graag zou willen. Door hier actief mee aan de slag te gaan, kon ik hier verandering in brengen.

Zo leuk om nieuwe mensen te leren kennen!

Het lukt mij steeds beter om deze oude stemmetjes niet langer mijn leven te laten bepalen. Ik heb mijn oude spreuk omgezet in een nieuwe: ‘Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.’ Ik heb verschillende stappen gezet om als coach meer zichtbaar te worden. Netwerkbijeenkomsten bezoeken, nieuwe contacten met mede-ondernemers opgedaan, trainingen volgen en workshops geven. Ik moest echt even een drempel over en uit mijn comfortzone stappen. En tjonge. Wat is het leuk om nieuwe mensen te leren kennen. Dat had ik veel eerder moeten doen en nu ik terugkijk bedenk ik mij: waar was ik dan toch bang voor?

Je kunt meer dan je denkt

Uit eigen ervaring weet ik dat het niet eenvoudig is om belemmerende overtuigingen kwijt te raken en afscheid te nemen van wat je altijd gewend was te doen. Soms steken ze weer de kop op. Toch is het mogelijk om, stapje voor stapje, minder last te krijgen van oude overtuigingen en deze om te buigen naar een nieuwe spreuk die je verder helpt.

Ik ben ervan overtuigd dat je meer kunt dan je zelf denkt. Je moet echter de stap durven te zetten om oude gewoontes waar je last van hebt, achter je te laten. Merk je dat iets niet doet wat je eigenlijk graag zou willen? Trek je stoute schoenen aan en ga ontdekken waarom je dit niet doet. Je hebt altijd een keuze: blijven hangen in je verleden, stil blijven staan of doorgaan en dingen doen die je soms heel eng vindt. Waarbij je een paar slapeloze nachten hebt maar waar je achteraf met plezier op terug kijkt. En lukt het vandaag niet. Morgen is er weer een nieuwe dag om het weer te proberen. Je kunt elke dag opnieuw beginnen.

Zoals een van de trainers tijdens mijn opleiding in de evaluatie schreef: ‘gewoon je nek uitsteken, hoe eng ook. Daar raak je aan gewend en dan neemt het ‘natte ruggen’-effect af. Alsook de angst’.

Wil jij nieuwe stappen zetten?

Wil je graag nieuwe dingen leren en voel je je daarin belemmerd? Ik kan je daarbij helpen. Neem vrijblijvend contact met mij op voor een gratis, telefonisch verkenningsgesprek. Dit gesprek is vrijblijvend en duurt circa 30 minuten. Ik kijk graag samen met jou hoe je hierin stappen kunt gaan zetten.

Eind maart organiseer ik de workshop ‘Wat staat er op jouw tegeltje?’. Misschien iets voor jou? Bel of mail mij voor meer informatie: 06-83604514 of d.steenbruggen@coachunique.nl of houd de website in de gaten voor uitgebreide informatie.

 

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.