Stil staan om weer verder te kunnen

Stil staan om weer verder te kunnen

Donkere luchten, harde wind met wervelende blaadjes, zonneschijn en blauwe luchten wisselen elkaar vandaag af. Als we onze neus buiten de deur steken om een wandeling te gaan maken, begint het te regenen. Tussendoor schijnt de zon en kan de zonnebril op. Aan de paraplu hebben we niets. Halverwege de wandeling zorgt een windvlaag er voor dat het hele binnenwerk omklapt. Bij thuiskomst kan de paraplu dus rechtstreeks in de container.

Het is echt zo’n dag voor een lange boswandeling en daarna een pot hete thee, een fijn boek en een muziekje op de achtergrond. Het is kil in huis dus ook de houtkachel kan aan.

Geboeid door de eenvoud

Heerlijk vind ik het om op een dag als deze in boeken te neuzen. Even afschakelen en wat tijd voor mezelf. Lezen vind ik heerlijk en het aantal boeken in huis groeit. Overal liggen stapeltjes boeken dus tijd om op te ruimen. Afgelopen week ben ik echter gezwicht voor twee oude boeken van Toon Hermans. Ondanks dat ik al een ander boek aan het lezen ben, kan ik het toch niet laten en blader ik door de verhaaltjes en versjes. Het lijken eenvoudige versjes maar als je ze nog een keer leest, vertellen ze een heel verhaal. Ik ben geboeid door de eenvoud met diepgaande inzichten.

Een glimlach

Bij het versje ‘moed’ denk ik terug aan een gesprek dat ik pasgeleden met iemand had. Ik kende haar alleen van gezicht en door puur toeval raakten we in gesprek. Het gebeurt niet vaak maar soms heb je ineens een klik met elkaar. Zij vertelde over haar leven en wat ze had meegemaakt. Ik werd geraakt door haar positieve houding en de manier waarop zij met tegenslagen omgaat. Hoe ze zaken kan relativeren en ze met een glimlach op haar gezicht door het leven blijft gaan.

Even stil staan

Waarschijnlijk hebben we als kind al aangeleerd om in lastige situaties in actie te komen. Ik herken dat ook bij mezelf. Als je in actie komt, heb je het gevoel dat je zelf de regie hebt over de situatie. Soms is het echter nodig dat we even stil gezet worden. Je hebt geen andere keus dan even stil te staan en rustig adem te halen. Een mooi versje om aan de binnenkant van je kledingkast of op de koelkast te hangen. Loopt het even niet lekker, haal dan eens adem, zucht eens diep en kijk wat er veranderd is.

Moed

Soms slaat mijn motor af,

net als ik het niet wil,

ik kan geen kant meer uit,

ineens staat alles stil.

 

Maar vat ik dan weer moed

en zucht es lekker diep,

dan loopt ineens weer alles

nog gesmeerder dan het liep.

 

Toon Hermans (De Danstent in de Wei)

boeken

 

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.