Stop eens met dat moeten

Stop eens met dat moeten

Ze ploft op de stoel en zucht. “Eindelijk. Wat een week. Ik ben blij dat het morgen vrijdag is”. Net als mijn cliënt van gisteravond hunkert bijna iedereen die ik deze week sprak naar vakantie. Ik zie veel stress, korte lontjes.

Op haar tandvlees

Als ik een kop thee voor haar neerzet ratelt ze maar door. Over de leraren op school die de pubers in de laatste week voor de vakantie nog opjagen met toetsen en projecten, over de collega’s die voor ze op vakantie gaan nog even wat klussen droppen. Het duurt nog even voordat ze zelf vakantie heeft. Ze loopt bijna op haar tandvlees. “Ik trek het zo niet langer” zegt ze met tranen in haar ogen.

Moeten, moeten, moeten

We gaan dus kijken hoe we wat meer structuur kunnen brengen in de laatste weken voor haar vakantie zodat ze straks een beetje relaxed haar vakantie in gaat. En er ook van kan genieten. In een vorige sessie viel mij op dat ze heel vaak het woord moeten gebruikt. En ook vandaag komt ‘moeten’ heel vaak voorbij. “Ik moet me er minder van aantrekken”, “ik moet niet overal ja op zeggen”.

Meer ontspannen

Ze schrikt als ik zeg dat ik in een kwartier tijd al minstens zes keer ‘moeten’ heb gehoord. Op het moment dat ze zichzelf betrapt op ‘ik moet’ begint ze te lachen. Het kwartje is gevallen. Het mooie is dat ze dit nu zelf ook merkt. Als ze bijna moeten zegt, verandert ze het snel in willen. Of ze gebruikt een ander woord. “De druk gaat er af als ik een ander woord gebruik” zegt ze blij. En ik zie direct een verandering in haar gezicht. Ze lijkt meer ontspannen. We bespreken wat ze hiermee kan doen en hoe ze op een andere manier naar haar werk kan kijken. En naar de klussen in huis. Want ook bij de klussen in huis is ‘moeten’ wel een ding.

Welke woorden gebruik jij?

De taal en de woorden die je gebruikt, hebben veel meer invloed op je denken dan je misschien zou verwachten. Het woord moeten is een goed voorbeeld. Of kijk eens hoe vaak je ‘ja maar’ gebruikt. Deze woorden hebben vaak iets negatiefs. En of we dat nu willen of niet, die woorden hebben invloed op hoe we ons voelen. En dat niet alleen. Het heeft ook invloed op onze relatie en het contact met anderen. Want als je altijd ‘ja maar’ gebruikt, dan zeg je eigenlijk nee. Als je weet welke woorden je gebruikt dan kun je kijken naar woorden met een positief gevoel.

Hulp nodig?

Merk je dat je ook zelf vaak woorden gebruikt als ‘moeten’ en ‘ja, maar’? Heb je daar last van en wil je dat veranderen? Klik dan op onderstaande knop voor meer informatie of maak een afspraak voor een gratis online verkenningsgesprek via 06-83 60 45 14. Een e-mail sturen naar d.steenbruggen@coachunique.nl kan natuurlijk ook.

Ja, vertel mij meer over dit gratis gesprek

Gratis gouden tips

Houd jij alle ballen in de lucht doordat je op je werk en thuis alles naar je toetrekt? Loop jij jezelf daardoor vaak voorbij en heb je het gevoel dat je de grip op je leven kwijtraakt? Download dan mijn gratis e-book met mijn drie gouden tips die je helpen om weer grip te krijgen op je agenda.

Ja, stuur mij deze gouden tips

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.