Stop met goedbedoelde adviezen en luister vooral!

Stop met goedbedoelde adviezen en luister vooral!

We zijn het zo gewend om naar oplossingen te zoeken en een ander adviezen te geven als er een ‘probleem’ op tafel komt. In veel gevallen is het ook heel fijn als iemand met je mee denkt. Mijn ervaring is dat mensen die te maken hebben met burn-outklachten juist niet geholpen zijn met al die goedbedoelde adviezen.

Als je dreigt vast te lopen in je werk, privé of een combinatie daarvan dan ben je meestal aan het overleven. Je weet zelf vaak niet zo goed wat precies je probleem is en je zit dan niet altijd te wachten op allemaal adviezen en tips wat je zou moeten doen om je situatie te veranderen. Dan is het vooral fijn dat je je verhaal kunt vertellen. Dat iemand naar je luistert zonder oordeel. Zonder tips wat je zou kunnen doen om tot een oplossing te komen want zover ben je dan nog niet.

Bied een luisterend oor

Wil je iemand helpen die te maken heeft met burn-outklachten, help hem of haar dan vooral met een luisterend oor. Zorg dat je er voor hem of haar bent. Het lijkt misschien eenvoudig maar alleen maar luisteren kan echt helpen. Herstellen van een burn-out heeft vooral tijd nodig en dan kun je een luisterend oor van iemand die je dierbaar is, een goede vriend, vriendin, collega goed gebruiken.

Oefen met luisteren

Luisteren is echter niet altijd eenvoudig. Dat vraagt soms nog wel wat oefening. Ook het loslaten van je eigen oordeel kan een uitdaging zijn. Probeer maar eens alleen te luisteren als je bijvoorbeeld tussen de middag met je collega’s aan de lunch zit. Ervaar eens wat er gebeurt als je een ander de ruimte geeft om vooral te vertellen. Welke gedachten schieten er door je hoofd? Wat zou je allemaal willen zeggen? Welke adviezen zou je willen geven? En niet onbelangrijk: wat zou je ervan vinden als de ander jou die adviezen zou geven als jij in dezelfde situatie zou zitten? Het is niet gemakkelijk maar oefenen in luisteren levert je echt iets op en helpt je in veel meer situaties dan je misschien nu denkt.

Hoe kun je een ander wel helpen?

Dit betekent natuurlijk niet dat je helemaal niets mag zeggen. Het gaat er om dat je ervaart hoe het is om alleen te luisteren en nadenkt voordat je iets zegt. Het kan helpen om je in te leven in de situatie van de ander en te kijken hoe je degene tegenover je wel kunt helpen.

Kun je wel wat hulp gebruiken?

Heb je zelf het gevoel dat het leven je boven het hoofd groeit en kun je wel een luisterend oor gebruiken? Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek en ik denk graag met je mee. Bel of stuur een WhatsAppbericht naar 06-83 60 45 14. Je kunt ook een afspraak maken via de website.

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.