Hoe streng ben jij voor jezelf?

Hoe streng ben jij voor jezelf?

‘Wat zou je tegen mij zeggen als ik jouw probleem had?’ vraag ik regelmatig tijdens coachsessies. En het mooie is dat er dan meestal hele creatieve oplossingen komen die een paar minuten daarvoor toen het over het ‘probleem’ ging niet zichtbaar waren.

Een blinde vlek

Vaak weet je heel goed wat een ander zou kunnen doen. Maar voor jezelf weet je het vaak gewoon niet. Het is je blinde vlek en je kunt de oplossingen niet zien omdat je er midden in zit. Dan draai je in kringetjes rond en lukt het je niet om er logisch naar te kijken.

De oplossing is eenvoudig

Als je er van een afstandje naar kijkt (alsof het over een ander gaat), ziet het er ineens anders uit. Dan blijkt bijvoorbeeld dat de oplossing veel eenvoudiger is dan je dacht. Dat wat soms zo donker en somber lijkt, wordt daarmee vaak een heel stuk lichter.

Streng voor jezelf

Ik vraag ook vaak of ze voor mij ook zo streng zouden zijn als voor zichzelf. En dat is nooit het geval. Tegenover een ander ben je meestal een stuk milder dan dat je voor jezelf bent. Ik trap helaas ook nog wel eens in die valkuil. Tjonge, wat kunnen we soms toch onaardig zijn tegen onszelf.

De spijker op zijn kop

Zoals onze zoon pas tegen mij zei: ‘jij helpt mensen toch om hun mindset te veranderen?’. Ik moest even kauwen op deze wijze woorden van onze puber. Vooral op ‘mindset veranderen’. Maar nu ik het even heb laten bezinken weet ik dat hij de spijker op zijn kop sloeg.

Prachtige review

Dat de mensen die ik coach dit ook zo ervaren, bevestigde een jonge vrouw bij de afsluiting van haar coachtraject:

“Diane heeft me geholpen dingen weer in het juiste perspectief te zien. Ze hielp me dingen te relativeren en we gingen in op waar mijn eigen (niet zo helpende) gedrag vandaan komt. En hoe ik om kan gaan met het gedrag van een ander zonder daarbij mezelf te verliezen.

Ik was het zat dat ik mensen over mijn grenzen heen liet lopen en dacht: hier heb ik hulp bij nodig. Met praktische handvatten waar ik echt wat aan had. Ik ben nu een stuk relaxter en heb meer balans dan hiervoor.”

Anders leren kijken

Coaching is een leerproces. Je leven is niet van de een op de andere dag anders. Maar je leven verandert zeker als je op een andere manier naar situaties leert kijken. Hoe vaker je probeert van een afstandje naar je probleem te kijken, en als je in kringetjes ronddraait eens na te denken wat je bijvoorbeeld tegen je beste vriendin zou zeggen als zij jouw probleem zou hebben. Hoe beter het je lukt om zaken wat meer te relativeren. Dat maakt je leven zo veel makkelijker en dat gun ik iedereen.

Inspiratie in je mailbox

Vind je het leuk om mijn blogs automatisch in je mailbox te ontvangen? Meld je dan hieronder aan voor mijn inspiratiemail.

Meld je hieronder aan voor mijn inspiratiemail
en je ontvangt regelmatig gratis tips, frisse
ideeën en inspiratie.

Natuurlijk ga ik zorgvuldig met je gegevens om
en stuur ik je alleen deze inspiratiemails.

Ladies only Event op 1 en 2 juni

Wist je dat ik met CoachUnique woensdag- en donderdagavond op het Ladies Only Event in Hengelo sta? Er zijn heel veel leuke kraampjes, er is muziek en straattheater. Kom je ook naar dit gezellige event in het Prins Bernhard Plantsoen in Hengelo? Meer informatie lees je hier.

 

poster ladies only event 1 en 2 juni

 

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.