Te goed voor een ander zorgen

Te goed voor een ander zorgen

Ik donderde er vanochtend weer in: de ‘te goed voor een ander zorgen valkuil’. Vijf minuten nadat onze zoon was weggefietst op weg naar school ging de telefoon. Met schrik pakte ik op want het eerste dat door mijn hoofd schoot was ‘er is iets gebeurd!’.

“Zit mijn iPad wel in de tas?” Denken, schakelen, de ochtend ging door mijn hoofd. Na mijn “Ja hoor”, hoorde ik nog net “ok, tot straks.” En weg was hij weer. Ik legde de telefoon weg en ging weer aan het werk.

Geen belangrijke spullen vergeten

Zijn telefoontje spookte nog wel even door mijn hoofd. Hij had zijn tas ingepakt en gecontroleerd. Het was een gewoonte geworden dat ik ’s ochtends de iPad uit de kast haalde en samen met de broodtrommel en Dopper in zijn tas deed. Ook omdat zijn puberbrein soms niet denkt aan belangrijke zaken. Het ‘alles zit in de tas’ kwam vaak sneller dan dat de tas open was geweest om te controleren. En met een uur heen en een uur terugfietsen naar school is het niet zo handig als je belangrijke spullen vergeet.

Glimmend van trots

Voor de zomervakantie hadden we afgesproken dat ik mij minder zou bemoeien met dit soort zaken. Als je 15 bent dan wil je ook meer op eigen benen staan. Mijn moeder noemde hem altijd haar grote ‘bössel’ want hij stak minstens een kop boven haar uit. In de afgelopen weken groeide hij niet alleen qua lengte maar ook in zijn denken en doen. Trots ben ik hoe hij zijn eerste baantje oppakt. En hoe hij daarvoor alles regelt. Dat zijn bedrijfspolo schoon is. Dat hij fris gewassen en altijd op tijd en goed gehumeurd naar zijn werk fietst. En op de manier waarop hij afspraken maakt voor de wiskundebijles. Mijn moeder maakt dit jammer genoeg niet meer mee maar ook zij zou glimmen van trots.

Nog even wennen

Vanochtend kwam ik er achter dat we allebei nog wel even moeten wennen aan onze nieuwe ‘afspraak’. Vooral ik omdat ik op de eerste schooldag van het nieuwe schooljaar al weer in mijn oude gewoonte terugviel om alles te regelen. Oeps, dat gaan we dus anders doen. Even mooi leermomentje zal ik maar zeggen. Ik weet dat ik er op kan vertrouwen dat hij het zelf kan regelen. Ik moet het alleen zelf even wat meer loslaten.

Je hoofd boven water houden

De regie loslaten is niet altijd eenvoudig. Maar wel ontzettend belangrijk als je je hoofd boven water wilt houden. Want veel vrouwen leggen de lat zo hoog dat ze daar uiteindelijk in vastlopen. Ze willen een leuke partner, goede moeder en betrokken dochter zijn. En ook een gezellige vriendin en een prettige collega. En natuurlijk niet te vergeten die uitdagende baan, een fit lijf en er geweldig uitzien op het schoolplein.

Dit houd je niet vol

Als je dan ook thuis en op je werk probeert zelf alle ballen in de lucht te houden, dan houd je dat echt niet vol. Dan moet je keuzes maken. Veel vrouwen vinden dit lastig. Want zij zijn toch degene die het allemaal het beste weten hoe het moet? Als je leert los te laten en te vertrouwen op een ander dan zul je ontdekken dat ook het goed komt als je iets aan een ander overlaat. En je geeft de ander ook de kans om het op zijn of haar manier te doen.

Anders doen is geen ramp

Het is echt geen ramp als de vaatwasser thuis anders wordt ingepakt dan jij het zou doen. Volgende keer beter als er nog wat stof onder de bank ligt nadat je partner de kamer heeft gestofzuigd. Of dat de manier waarop je collega een klus oppakt niet helemaal jouw manier is. Daar ben jij niet persoonlijk verantwoordelijk voor.

Een prettiger mens

Het geeft je meer lucht als je leert loslaten. Als je je niet overal druk om maakt, krijg je meer rust in je hoofd en in je lijf. Je houdt dan ook meer tijd over om je eigen werk te doen en jezelf weer op te laden zodat je je weer energiek en opgewekt gaat voelen. Uiteindelijk bereik je daarmee je doel om voor jezelf en je omgeving een prettiger mens te zijn.

Wil jij leren loslaten?

Vind jij het lastig om los te laten en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Ik help je daar graag bij. In een gratis verkenningsgesprek denk ik graag met je mee. Maak een afspraak via 06-83 60 45 14 of stuur mij een e-mail via d.steenbruggen@coachunique.nl en ik neem contact met je op.

Inspiratie ontvangen in je mailbox?

Regelmatig deel ik via mijn website en sociale media blogs en berichten ter inspiratie. Wil je deze automatisch in je mailbox ontvangen zonder dat je er naar hoeft te zoeken? Laat hieronder dan je mailadres achter en ik stuur de inspiratiemail naar je toe.

Natuurlijk ga ik zorgvuldig met je gegevens om
en stuur ik je alleen deze inspiratiemails.

 

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.