Te veel druk op de ketel

Te veel druk op de ketel

Deze week gingen we er een middag op uit. We bezochten het ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer. Door al het water en de wind van de afgelopen dagen was het stoomgemaal deze week een paar dagen operationeel. Het was even een stukje rijden maar een unieke kans om het stoomgemaal in werking te zien.

Indrukwekkend

Een enthousiaste vrijwilliger deed de rondleiding. Nu ben ik helemaal niet technisch maar hij vertelde leuk en ik vond het schitterende gebouw uit 1918 en die prachtige, glimmende machines heel indrukwekkend.

Over de rooie

Toen het tijdens de rondleiding ging over de druk in de stoomketels en dat de uitdrukking ‘over de rooie gaan’ daar vandaan kwam (bij te hoge druk in de ketel gaat de de wijzer over de rode streep) en als het nodig is, wordt stoom afgeblazen.

Stoom afblazen

Heb je zelf te veel druk op de ketel dan moet je even stoom afblazen zodat je daarna weer door kunt. Heel logisch toch? Maar in het dagelijkse leven is dat toch niet altijd zo eenvoudig. Hoe vaak ren je niet door en komt het er niet van om even met je vriendin die boswandeling te maken? Of ben je zo druk met je werk dat je geen tijd hebt om naar de sportschool te gaan. Want je agenda is altijd voller dan het aantal uren dat je dag telt.

Je komt nergens aan toe

Je kent het wel. Zo’n drukke week dat je nergens aan toe komt. De stofzuiger al een paar dagen in de gang staat. De strijkmand uitpuilt. Of dat je na een drukke werkdag naar huis rijdt en je bedenkt dat je hele koelkast leeg is. Helemaal vergeten om boodschappen te doen. Snel dus nog even langs de supermarkt. Je rent de winkel in, grijpt een zelfscanapparaat uit de houder en met je mandje achter je aan hol je langs de schappen. Je slaat verse groente, fruit, een pakje ‘snelklaar’ kip en wat bakken kwark in voor een snelle maaltijd zodat je zoon op tijd naar zijn voetbaltraining kan.

Met het zweet op je voorhoofd

Tijdens het groente snijden beantwoord je nog even de e-mail op je telefoon, je reageert op wat berichtjes en je belt nog even een collega. Met je telefoon op je schouder gris je het bestek uit de la, zet je de glazen op tafel en bijna met het zweet op je voorhoofd zit je een half uurtje later met je gezin aan tafel. Gezellig.

Je hoofd zit te vol

Als de vaat in de vaatwasser zit duik je achter je laptop om nog even die klus af te maken waar je vandaag niet aan toekwam. De mok thee die je voor jezelf had gezet staat inmiddels ijskoud geworden op het aanrecht als je anderhalf uur later in de keuken komt. De koude thee kieper je in de gootsteen. Je ploft nog even op de bank want je hoofd zit te vol om nu al naar bed te gaan. Dus je scrollt nog even doelloos op je telefoon. Het late journaal is al afgelopen als je toch maar naar boven gaat. Nog voor je ontbijt de volgende dag, klap je je laptop open om aan je eerste klus van die dag te beginnen.

De druk wordt hoger en hoger

Ren je altijd maar door en neem je geen tijd om even stoom af te blazen, dan wordt de druk hoger en hoger. Totdat je meter het rode streepje bereikt. Met een burn-out tot gevolg. De ‘machinisten’ van het stoomgemaal zorgen er voor dat de meter het rode streepje niet bereikt. Zouden ze dat niet doen dan zou de boel ontploffen. Dan was het over en uit met het stoomgemaal. En als het stoomgemaal niet meer werkt, dan krijgt iedereen in de omgeving ontzettend natte voeten.

Wat vaker ho, stop

Als je voor je zelf zou zorgen zoals de machinisten voor het stoomgemaal zorgen, dan zou je wat vaker ho, stop tegen je zelf zeggen. Je zou minder werk in een dag proberen te proppen, je zou er wat vaker een dagje tussenuit gaan, je zou niet twijfelen of je die lunchwandeling zou maken maar je zou het gewoon doen. En dat avondje op stap met je vriendinnen. Je zou het niet afzeggen omdat je nog een belangrijke klus voor je werk moet doen.

Gratis online masterclass op 8 maart

Omdat ik weet dat dit niet altijd even makkelijk is, organiseer ik op dinsdagavond 8 maart de gratis online masterclass ‘Weer grip op je agenda’. In deze masterclass bespreken we hoe het komt dat je agenda (te) vaak wordt bepaald door anderen en wat je kunt doen om jezelf niet voorbij te lopen en hoe jij weer je eigen agenda kunt bepalen.

Heb jij er genoeg van dat jouw agenda wordt bepaald door anderen? En wil jij weer grip krijgen op jouw agenda? Meld je dan aan voor deze gratis online masterclass ‘Weer grip op je agenda’. Ben je er bij 8 maart? Aanmelden kan via d.steenbruggen@coachunique.nl of op 06-83 60 45 14.

Inspiratie in je mailbox

Vind je het leuk om mijn blogs automatisch in je mailbox te ontvangen? Meld je dan hieronder aan voor mijn inspiratiemail.

Meld je hieronder aan voor mijn inspiratiemail
en je ontvangt regelmatig gratis tips, frisse
ideeën en inspiratie.

Natuurlijk ga ik zorgvuldig met je gegevens om
en stuur ik je alleen deze inspiratiemails.

 

Ketel Woudagemaal

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.