Van hard werken is nog nooit iemand dood gegaan

Van hard werken is nog nooit iemand dood gegaan

‘Ik heb een ontzettend leuke baan en een aantal fijne collega’s. Maar ik ben zo moe van al het gedoe. Ik kan er niet goed meer tegen. Steeds vaker denk ik er over om iets anders te gaan doen.’

Steeds minder plezier

Uitgeblust zit ze voor me. We hebben hier al eerder over gesproken. Ze heeft een drukke baan met veel uitdagingen zal ik maar zeggen en haar baan in combinatie met haar gezin, de zorg voor haar vader. Het valt haar soms zwaar. Maar de laatste tijd heeft ze steeds minder plezier in haar werk.

Al het gedoe op het werk

‘Aan het werk ligt het niet want ik vind mijn werk leuk en ik kan een heleboel werk aan. Dat ben ik wel gewend. Maar ik merk dat ik er steeds meer last van begin te krijgen van al het gedoe er om heen. Collega’s die hun afspraken niet nakomen. Elke keer weer nieuwe ideeën waar we dan met zijn allen weer enthousiast mee aan de slag moeten. Onze leidinggevende die steeds met vage ‘opdrachten’ komt en ons niet goed duidelijk kan maken wat ze nu precies verwacht. Dat kost zo veel tijd en ook frustratie. Want vaak is wat we ‘opleveren’ net niet wat ze had willen hebben. Maar de manier waarop ze dit vraagt. Ik denk dat ik daar nog het meeste last van heb.’ zegt ze gelaten.

Stress en druk op het werk

Als het over burn-outklachten gaat dan gaat het heel vaak over (te) hoge werkdruk. Te veel werk op je bord kan er natuurlijk voor zorgen dat het werk je over de schoenen loopt en dat je daardoor last krijgt van burn-outklachten en uiteindelijk een burn-out als de tijd te lang duurt. Maar mijn ervaring is dat gedoe op het werk, onduidelijkheid over taken, verwachtingen van managers die niet helder zijn, conflicten met collega’s voor nog meer stress en druk zorgen dan te veel werk.

Gemiste kans

Vanochtend last ik een artikel in de krant over het behoud van personeel in de krappe arbeidsmarkt en waarom mensen kiezen voor een andere baan. Niet de werkdruk staat op nummer een maar het ‘gedoe’. Veel werkgevers hebben daar nog te weinig aandacht voor. Echt een gemiste kans. Want zij zitten toch ook niet te wachten op medewerkers met een burn-out.

Mijn opa

Ik moest aan mijn opa denken. Vandaag was zijn verjaardag (en net als altijd schijnt de zon op deze dag weer volop). ‘Van hard werken is nog nooit iemand dood gegaan’ schoot door mijn hoofd. Dit zou hij gezegd kunnen hebben. Hij was natuurlijk van een hele andere generatie. Geboren in 1904. De 1e en 2e wereldoorlog meegemaakt. Veel technische ontwikkelingen zag hij voorbij komen die we nu heel normaal vinden.

Altijd hard werken

Al op jonge leeftijd werkte hij op de boerderij en daarna bij ‘Het zout’. Kilometers lopen van en naar het werk. In weer en wind knetterhard werken bij de zoutboringen. Nooit een dag ziek. Stil zitten kon hij niet en als hij had gekund dan was hij op zijn 65e echt niet met pensioen gegaan (wat toen verplicht was). Hij hielp tot zijn 90e nog bij de bakker en spitte toen zelfs de achtertuin van ons nieuwe huis nog om. Ook lang daarna fietste hij nog elke dag zijn vaste ronde door het Twentse land. Ons werk van nu is niet te vergelijken met toen. En we zouden echt niet met het zware werk in zijn tijd willen ruilen. Maar wat zou ik graag willen weten wat zou hij vinden van de huidige tijd?

Gaat dit over jou?

Heb jij ook last van al het gedoe op je werk? En misschien ook wel te hoge werkdruk en wil je hier eens over sparren? Maak dan een afspraak voor een gratis gesprek via 06-83 60 45 14.

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.