Verhalen vertellen helpt

Verhalen vertellen helpt

Tijdens de praktijkdagen positief coachen en verhalend coachen afgelopen weekend vielen weer veel puzzelstukjes in elkaar. Ik wist al hoe belangrijk het is om als coach aandacht te hebben voor het verhaal dat iemand te vertellen heeft. Dat dit verhaal kan helpen om oplossingen te vinden als je vastloopt, werd weer eens overduidelijk bevestigd.

Erkenning is belangrijk

Ik was blij te horen dat positief coachen zeker niet betekent dat alles wat minder positief is, weggedrukt moet worden. Het is wel belangrijk om het verhaal te kaderen en te structureren zodat er ook gewerkt kan worden aan de stappen vooruit. We moeten zeker niet blijven hangen in negatieve verhalen en geklaag maar het leven is natuurlijk niet alleen maar ‘popie jopie’. Niet alles is geweldig, prachtig en fantastisch. Erkenning voor zaken die minder goed gaan moet er ook zijn. Mijn ervaring is dat mensen juist vastlopen als deze erkenning er niet is. Het hoeft niet zo moeilijk te zijn. Gewoon luisteren is vaak al genoeg.

Niet alleen maar leuk

Iets wat ik om mij heen te vaak zie en hoor is dat het alleen maar leuk moet zijn. Kijk maar eens wat er gebeurt als iemand vraagt hoe het met je is en je als antwoord geeft “niet zo goed.” Ik weet zeker dat de ander in de meeste gevallen niet wacht tot het einde van je verhaal. Vaak is zo’n gesprekje dus al heel snel afgelopen. Je blijft achter met een gefrustreerd gevoel en je denkt de volgende keer nog wel een keer extra na wat je antwoord is op die vraag.

Schouder aan schouder aan de slag

Een belangrijke eyeopener voor mij dit weekend was het inzicht dat je heel veel kunt bereiken door ‘schouder aan schouder’ te werken. Aan een tafel naast elkaar praktisch aan de slag in plaats van tegenover elkaar alleen maar praten. Door middel van vertellen, schrijven, tekenen en op een creatieve manier gebruikmaken van digitale middelen zoals bijvoorbeeld een Powerpoint kun je samen mooie dingen maken. Daarmee kan iemand zelf thuis aan de slag zodat hij of zij tussen de gesprekken door thuis kan oefenen. Bij een wandelcoachsessie gebeurt dit ook. Doordat je naast elkaar wandelt, is het eenvoudiger om een verhaal te vertellen. Lekker buiten zijn draagt natuurlijk ook bij aan een meer ontspannen gevoel.

Een hoofd vol ideeën

‘Schouder aan schouder werken’ is ook de gedachte achter mijn workshops waarin we samen koken en bakken. Het voelt veiliger als je appels snijdt voor de appeltaart en tussendoor je verhaal vertelt dan dat je tegenover elkaar aan tafel zit. Ik werd hier zo blij van. Ik kan niet wachten tot ik dit in de praktijk kan brengen. Het duurde dan ook even voor ik zondagavond de slaap kon vatten. Heel veel ideeën gingen door mijn hoofd en ik was blij dat ik mijn opschrijfboekje in de buurt had. Tjonge, wat geeft het energie om nieuwe dingen te leren en mee aan de slag te gaan.

Door op de ingeslagen weg

Een belangrijke conclusie voor mij was in ieder geval dat ik doorga op de ingeslagen weg omdat ik weet dat dit anderen helpt. Ik ga weer een aantal coachworkshops organiseren waarin we samen gaan koken en bakken. Als het even kan gaan we ‘schouder aan schouder-werken’ in individuele coachsessies en gaan we creatief aan de slag voor mooie resultaten.

Belangstelling voor een workshop of training?

Heb je belangstelling voor een coachworkshop of training die we combineren met samen koken en/of bakken? Ik organiseer ook workshops en trainingen op verzoek. Stuur een berichtje of bel naar 06-83 60 45 14 en ik denk graag met je mee.

Kun je wel wat hulp gebruiken en wil je ervaren hoe je op een positieve manier gebruik kunt maken van jouw verhalen? Stuur een berichtje of bel naar 06-83 60 45 14 voor een afspraak.

 

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.