Wat als je geen nee durft te zeggen

Wat als je geen nee durft te zeggen

“Nu ligt er weer al een klus op mijn bord. Ik heb me weer laten overrompelen en ik weet niet meer hoe ik het allemaal gedaan moet krijgen. Ik word er echt moedeloos van!”, vertelt Monique in onze Zoom-sessie.

Een bulderende baas

Nee zeggen is voor Monique echt een struikelblok. En vooral bij haar leidinggevende die zich vaak dominant opstelt. Dat doet iets met haar. Als hij staat te bulderen dan voelt ze zich onzeker en trekt ze zich terug. Achteraf weet ze heel goed hoe ze het aan had willen pakken maar op het moment zelf slaat ze dicht. Daar baalt ze van want normaal gesproken is ze echt niet op haar mondje gevallen.

Geen grenzen durven te bepalen

Monique is zeker niet de enige. In de praktijk zie ik vooral veel vrouwen die hiermee worstelen. Vaak hebben ze van huis uit meegekregen dat ze bescheiden moeten zijn en vooral moeten doen wat hen werd ‘opgedragen’. Vaak zijn het oude patronen die je pas kunt doorbreken als je ze herkent. Als kind is het heel handig dat je doet wat je ouders zeggen. In de ‘grotemensenwereld’ lopen veel vrouwen daarin vaak vast. Als je niet goed nee durft te zeggen of je grenzen durft te bepalen tegenover mensen waar je tegen op kijkt (iets wat je waarschijnlijk ook met de paplepel is ingegeven), dan stapelt het werk zich op en ga je continu over je grenzen heen. Dit houd je niet lang vol. Ik verbaas mij er soms over hoe lang mensen al op hun tenen lopen voordat ze aan de bel trekken.

Geen pitbull worden

Een aantal jaren geleden werden we bijna doodgegooid met assertiviteitstrainingen. Sommige mensen sloegen daarin door waardoor samenwerken bijna onmogelijk werd. Er werden zelfs grapjes gemaakt over ‘die pitbull’. Dat is natuurlijk helemaal niet de intentie van assertiviteit. Pas las ik ergens een mooie beschrijving van assertiviteit: ‘assertief zijn betekent dat je een gezonde relatie hebt met jezelf en de mensen om je heen, door op een assertieve manier te denken en te doen’.

Soms is een spiegel nodig

Je zou denken dat iedereen inmiddels heel goed voor zichzelf op kan komen want ik hoor bijna nooit meer iemand praten over assertiviteitstrainingen. En dat is best raar want in mijn praktijk zie ik helaas toch echt iets anders. Ik wil voor mezelf opkomen en leren nee zeggen zijn doelen die veel mensen zich stellen als ze starten met een coachtraject. Diep van binnen weten mensen vaak wel waar het zit. Soms is het even nodig dat iemand je even een spiegel voorhoudt.

Struikelblokken ontdekken

In de afgelopen sessie met Monique hebben we de situaties waar ze het meest last van heeft nagebootst. En Monique heeft ontdekt waar haar ‘probleem’ vandaan komt. Doordat we hebben gekeken om welke situaties het ging, met wie, wat er gebeurde en wat zij in de situatie deed en dacht, heeft ze gezien waar haar struikelbokken zitten.

Wanneer slaat de onzekerheid toe

Ze houdt vanaf nu een dagboek bij waarmee ze deze situaties in kaart brengt. Door deze situaties bij te houden in het dagboek, kan ze zien op welke momenten haar onzekerheid toeslaat en wat ze dan denkt en doet. Dit dagboek pakken we er de volgende keer weer bij en dan kijken we samen wat ze kan doen om zich niet de kaas van het brood te laten eten.

Stappen zetten om het anders te doen

Doordat ze inzicht krijgt in haar denken en doen, kan ze stappen gaan zetten om het de volgende keer anders te doen. Dit gaat natuurlijk niet ineens en ze zal te maken krijgen met weerstand. Want als anderen gewend zijn dat jij altijd alles wel doet, dan is het even niet zo fijn als je ineens nee gaat zeggen. Het is belangrijk dat ze daarop is voorbereid en zich niet uit het veld laat slaan. We kijken dus ook wat ze nodig heeft om grenzen te kunnen aangeven. Als je dit niet gewend bent, dan kan dat lastig zijn en dan heb je praktische handvaten nodig en iemand die je hierin support zodat je het gevoel hebt dat je er niet alleen voor staat.

Ontspannen in het leven staan

Het kan ook heel confronterend zijn om in de spiegel te kijken. Ondanks dat ze een drempel over moest is Monique blij dat ze de stap durfde te zetten. Mijn ervaring is dat als iemand deze stap heeft gezet, mensen meer ontspannen in het leven staan. Ze maken zich minder druk om alles, relativeren meer en het allerbelangrijkste: het leven wordt lichter en ze genieten meer. Ik vind het altijd prachtig om te zien welke verandering iemand doormaakt als het kwartje is gevallen. De glimlach op iemands gezicht zegt mij genoeg.

Weer een glimlach op je gezicht?

Wil jij ook weer een glimlach op je gezicht? Maak dan een afspraak via 06 – 83 60 45 14 of stuur een Whatsappbericht en ik neem contact met je op.

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.