Wat geeft jou energie?

Wat geeft jou energie?

Bij de start van een coachtraject beginnen we meestal met het krijgen van inzicht. Als je dreigt vast te lopen, dan ontbreekt soms het overzicht. Het wordt steeds moeilijker om keuzes te maken als je niet meer weet wat je als eerste of als laatste moet doen. Om al het werk af te krijgen, blijven ze door rennen en vallen ze ’s avonds uitgeput in hun bed. Ze liggen ’s ochtends soms al vroeg wakker met het gevolg dat ze bijna hun bed niet uit kunnen komen.

Een korte tijd leven en werken onder hoge druk is niet erg. Toch is het belangrijk om de signalen van je lichaam goed in de gaten te houden. Voel je er niet prettig bij of krijg je lichamelijke klachten, dan is het tijd voor actie. Dit hoeven niet direct grote stappen te zijn. Ook met kleine stapjes kun je al iets veranderen.

Wat zijn jouw energievreters en energiegevers

Inzicht in je energievreters en energiegevers kan je helpen om weer meer balans te krijgen in wat je doet. Deze oefening is heel eenvoudig maar heel effectief. Teken op een papier twee kolommen met daarboven: mijn energievreters en mijn energiegevers. Stel jezelf de volgende vragen en noteer ze in de twee kolommen. De meeste dingen weet je diep van binnen al wel maar als het op papier staat wordt het concreter. Hieronder vind je een schema dat je kunt opslaan, uitprinten en invullen.

Mijn energievreters

  • Wat vind ik niet leuk om te doen?
  • Waar ben ik niet goed in?
  • Waar heb ik geen zin in?
  • Waarvan krijg ik stress?

Mijn energiegevers

  • Wat doe ik graag?
  • Wat vind ik leuk?
  • Waar ben ik goed in?
  • Waardoor vergeet ik de tijd?

De twee kolommen hoeven niet gelijk te zijn. Schrijf op wat voor jou belangrijk is en wat jij anders wilt gaan doen. Kijk daarna eens welke energiegevers je belangrijk vindt en welke energievreters je kwijt wilt. Welke stappen wil je gaan zetten om hierin iets te veranderen? Welke energievreter pak je vandaag nog aan en welke energiegever komt daarvoor in de plaats?

Maak een mooi ‘dagboek’

Wil je hier actief mee aan de slag, koop dan een mooi schrift dat je ook kunt gebruiken om je ideeën en plannen in op te schrijven. Je kunt het ‘dagboek’ zo uitgebreid maken als je wilt. Houd de komende weken eens bij hoe je je voelde en schrijf bijvoorbeeld elke avond eens een ding op waar je die dag blij van werd. Dit hoeft niet iets groots te zijn. Een wandeling in het bos, het lezen van een fijn boek, een kop thee met een vriendin of een uurtje sporten kan al ontspanning geven. Dit dagboek wordt uiteindelijk een mooi naslagwerk. Als je terugleest zul je verrast zijn wat er al is veranderd, gewoon door af en toe eens stil te staan bij wat je doet.

Hulp nodig?

Het is niet altijd eenvoudig om zelf te zien wat je zou kunnen veranderen. Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Bel mij of stuur een WhatsAppbericht naar 06-83 60 45 14 en ik denk graag met je mee.

 

formulier energiegevers en energievreters

 

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.