Wat is geluk?

Wat is geluk?

Afgelopen vrijdag zag ik een klein stukje van het programma “Witteman: ontdekt het geluk” waarin Paul Witteman op zoek gaat naar geluk. Auteur Leo Bormans vertelde over verschillende onderzoeken naar geluk. Ondanks dat de beleving van geluk misschien subjectief lijkt, is dit wel te meten. Nederland staat heel hoog op de ranglijst van geluksbeleving.

De vraag ‘wat is geluk?’ zat dit weekend een paar keer in mijn hoofd. Geluk is niet te koop. Helaas, want ik zou een ander graag zoveel meer geluk willen geven als het even tegen zit. Bij sommige mensen zit het leven heel vaak niet mee. De ene tegenslag na de andere komt op hun pad en ik zou wensen dat ik een klein beetje van mijn eigen geluk aan de ander zou kunnen geven.

Als mensen in mijn omgeving te maken krijgen met ziekte of zelfs overlijden dan komt dat dicht bij. Het houdt me bezig. Ik realiseer me dan weer hoe goed we het hebben.

Ook de buitenwereld is soms zo hard. Ik vind het heerlijk om een paar dagen wat minder nieuws te zien en even geen krant te lezen. Even onderdompelen in mijn eigen, kleine wereld. De media staat vol met voorbeelden. Ik lees over mensen die uitgescholden worden omdat ze anders zouden zijn. Dat maakt me verdrietig. Het zal je maar overkomen! Wat zou het toch fijn zijn als we elkaar wat meer geluk zouden gunnen en wat vriendelijker tegen elkaar zouden zijn.

Wat is dan geluk voor mij?

Toch blijft de vraag over geluk in mijn hoofd rondspoken. Wat is dat toch met geluk en wat betekent dit dan voor mij? Als ik er over nadenk dan gaat het eigenlijk niet over hele grote dingen.

Vanmiddag hebben we blad geveegd in de tuin. Heerlijk buiten zijn met dit mooie najaarsweer. Straks een kopje thee bij de houtkachel, een fijn boek lezen of samen een spelletje Monopoly doen. Dat is meer mijn ding en maakt me gelukkig.

Geluk hoeft dus helemaal niet iets groots te zijn maar zit ook in kleine dingen. Dat bedacht ik mij ook vanmorgen toen ik in de keuken kwam en het aanrecht vol zag liggen met gekleurde vellen papier.

Gisteravond waren we bezig met het afwerken van de Sinterklaassurprises. Mijn zoon en ik waren lekker aan het schilderen en we kregen steeds nieuwe ideeën De tijd vloog voorbij. Ineens was het al veel later dan we dachten. Bij het opruimen vouwde hij het papieren schilderspaletje dubbel. Het resultaat was een prachtige vlinder. We vonden het effect zo mooi dat we dit gingen uitproberen op gekleurd papier. Verschillende kleuren verf lieten we vallen op gekleurd papier. We legden onze kunstwerkjes naast elkaar en hebben er gisteravond nog een paar keer bewonderend naar gekeken. Vanochtend was de verf droog.

Onze eigen kunstwerkjes

Eigenlijk kan ik niet kiezen welke ik het mooiste vind maar dat is ook niet zo belangrijk. Deze kleine kunstwerkjes laten me zien dat ik ook blij kan zijn met de kleine dingen. Even ontsnappen uit de grote mensenwereld door met verf aan de slag te gaan en te kijken wat er uit komt. Het hoeft niet zo moeilijk te zijn om me even fijn te voelen. We gaan de kunstwerkjes ophangen zodat we er af en toe naar kunnen kijken. Misschien kopen we zelfs wel lijstjes en maken we er echte kunstwerkjes van. Dus: pak een vel papier, gooi er wat klodders verf op en maak een vlinder. Je wordt er echt blij van.

geluk-img-0846

Geluk hoeft niet groots te zijn

Onderstaand gedichtje van Toon Hermans is voor mij een mooie weergave van geluk.

Geluk

Geluk is geen kathedraal,

misschien een klein kapelletje.

Geen kermis luid en kolossaal,

misschien een carrouselletje.

Geluk is geen zomer van smetteloos blauw,

maar nu en dan een zonnetje.

Geluk dat is geen zeppelin,

‘t is hooguit ‘n ballonnetje.

Toon Hermans

ballon

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.