Wat staat er op jouw tegeltje?

Wat staat er op jouw tegeltje?

‘Wat staat er op je tegeltje’ lijkt misschien een rare vraag. Maar nu niet afhaken want ik kom echt tot de kern. Laat mij even uitleggen wat ik bedoel. Als je deze vraag kunt beantwoorden, dan zul je ontdekken dat je met het antwoord op die vraag veel problemen op kunt lossen.

Je kunt altijd op haar leunen

Je kent ze vast. Je collega, je beste vriendin, je buurvrouw, je zus. De altijd positieve vrouw die altijd voor iedereen klaarstaat en waar je altijd op kunt leunen. Ze werkt altijd hard, niets is haar te veel, ze is altijd behulpzaam en nee zeggen, dat komt niet in haar woordenboek voor.

Ze worstelt door

Maar al dat leunen van iedereen gaat haar niet in de koude kleren zitten. Ze worstelt net zo lang door totdat het echt niet meer gaat. De koek is op. En pas als de hoeveelheid ballen in de lucht, de stress door te veel werk, en al het werk dat altijd over de schutting wordt gegooid echt te veel wordt, trekt ze schoorvoetend aan de bel.

Weinig te wensen

Van die altijd vrolijke vrouw zie ik helaas vaak maar weinig als ze voor het eerst bij mij aan tafel zit. Als ik vraag wat ze graag anders zou willen dan zie ik haar denken. Na lang wikken en wegen is haar enige grote wens meestal minder werk en minder stress. Soms heeft ze nog een extra wens: ‘wat meer tijd overhouden voor mezelf’ (waarvoor weet ze vaak niet want ze is het niet meer gewend om tijd voor zichzelf vrij te maken). Veel van haar dromen heeft ze al lang geleden in de koelkast gezet.

Altijd maar helpen

Natuurlijk beginnen we aan de voorkant (over al die ballen in de lucht en zo). Maar vaak komen we al snel op die andere vraag: waar komt al dat werk vandaan? Want om het probleem op te lossen is het niet genoeg om alleen maar te kijken naar al het werk. Het grootste ‘probleem’ is vaak de rol als helper die ze zichzelf heeft toebedeeld. Vaak trekt ze ook nog eens al het werk naar zich toe. En roept ze ook nog eens ‘als je nog hulp nodig hebt, laat het mij weten!’. Gek he dat je overloopt van het werk?

Eigen schuld

Nu kun je denken: ja logisch dat je dan vastloopt. Eigen schuld dikke bult. Maar daar is hun probleem niet mee opgelost. En het is ook niet eerlijk. Want het harde werken en het altijd willen helpen komt natuurlijk ergens vandaan.

Het tegeltje

Vaak ontdek ik in haar verhaal al snel de rode draad. En die rode draad komt uit wat je van huis uit hebt meegekregen. Ik noem dit altijd ‘het tegeltje’. Dit is de boodschap die je van huis uit hebt meegekregen. ‘Niet klagen maar dragen’ of ‘altijd hard werken en goed je best doen’ hoor ik vaak. En als je altijd goede cijfers moest halen op school, dan is het heel logisch dat je ook als je volwassen bent nog altijd bezig bent met ‘doe ik het wel goed?’ en doe je vanzelf wel je best. De mening van anderen is heel belangrijk voor je, ook als je al volwassen bent. Want je wilt natuurlijk dat je leidinggevende tevreden is (= je vader trots op je is), dat je vriendin je aardig vindt (= je moeder niet boos is als je een minder goed cijfer haalt) enzovoort.

Wat is je nieuwe spreuk?

Pas als je weet wat er op jouw oude tegeltje staat ontdek je waarom je doet wat je doet. Dan kun je gaan kijken wat je anders wilt doen en welke nieuwe spreuk nu beter bij je past. Want je kunt je oude tegeltje veranderen in een nieuw tegeltje wat je zal helpen om de dingen op een andere manier te gaan doen.

Een echte tegel

En die nieuwe tegel? Die maken we ook echt. Daarvoor gebruiken we een echte tegel en speciale stiften. En ik heb gemerkt dat het echt heel veel impact heeft als je je nieuwe spreuk op een echte tegel schrijft en vervolgens mee naar huis neemt om er regelmatig naar te kunnen kijken.

Gaat dit over jou?

En denk je nu: dit gaat over mij? En ik kan ook wel een nieuwe tegel gebruiken? Maak dan een afspraak via 06-83 60 45 14 en ik denk graag met je mee.

Inspiratie in je mailbox

Vind je het leuk om mijn blogs automatisch in je mailbox te ontvangen? Meld je dan hieronder aan voor mijn inspiratiemail.

Meld je hieronder aan voor mijn inspiratiemail
en je ontvangt regelmatig gratis tips, frisse
ideeën en inspiratie.

Natuurlijk ga ik zorgvuldig met je gegevens om
en stuur ik je alleen deze inspiratiemails.

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.