
Ik ben toch geen watje?

Bijna elke dag kom wel een bericht in de media tegen over mentale gesteldheid. Hoe belangrijk openheid daarover is en dat vooral veel jongeren hiermee worstelen.
Ik heb zo mijn twijfels
Het is goed dat er veel aandacht voor is. Het lijkt er daardoor op dat het steeds makkelijker wordt om het onderwerp bespreekbaar te maken. Maar ik heb zo mijn twijfels of mensen die niet lekker in hun vel zitten dit ook zo ervaren. En of ze het daardoor makkelijker vinden om hulp te vragen.
We moeten zo veel
We leven in een tijd dat de werkdruk hoog is en er veel van ons wordt verwacht. En dan heb ik het niet alleen over studenten. Ook veel vrouwen eisen vaak (te) veel van zichzelf. Naast een drukke baan, de zorg voor hun gezin en het huishouden moet er wel elke dag een gezonde maaltijd op tafel, hoort genoeg bewegen erbij en moeten ze van zichzelf ook nog eens een leuke partner, moeder, vriendin, dochter, collega, buurvrouw enzovoort zijn. Veel vrouwen (en natuurlijk mannen) zijn daarnaast ook nog mantelzorger (ongeveer 1 op de 5 werkenden in Nederland is mantelzorger las ik). Tel daar ook nog eens de financiële zorgen bij die steeds meer mensen hebben en je kunt er op wachten dat dit niet lang goed kan gaan.
Ik ben toch geen watje?
Toch merk ik ook in mijn omgeving dat als het gaat om hulp vragen (niet alleen mentaal maar ook gewoon praktisch), dat het ineens allemaal prima gaat. Niks aan het handje. Ze redden het allemaal heel erg goed. Vaak krijg ik dan ook zo’n ‘ik ben toch geen watje? Bemoei je er niet mee-blik’.
Overleven
Het is zo ontzettend jammer dat zo veel mensen aan het overleven zijn. Want als ze hulp zouden vragen, dan zouden ze het zo veel makkelijker kunnen hebben. Ik zie in mijn praktijk hoe opgelucht mensen zijn als ze hun verhaal kwijt kunnen en als we oplossingen vinden voor dingen waar ze tegen aan lopen. En de glimlach op hun gezicht als ze weer lichtpuntjes zien. Dat maakt me elke keer weer superblij.
Voorkom een burn-out
Maar ook in je eigen kring kun je natuurlijk altijd hulp vragen. Even je hart luchten bij een goede vriendin. Een gesprekje met je collega. Met je leidinggevende bespreken wat je bezighoudt. Dit kan je al zo veel verder helpen zodat het niet van kwaad tot erger gaat en je voorkomt dat je met een vette burn-out op de bank terechtkomt.
Gaat dit over jou?
Denk je nu: dit gaat over mij en ik kan hier wel wat hulp bij gebruiken? Maak dan vandaag nog een afspraak voor een gratis gesprek via 06-83 60 45 14.
Nu al aan de slag?
En wil je er nu al mee aan de slag? Meld je dan aan voor de workshop ‘Aan de slag met je kwaliteiten’ op woensdagavond 25 januari aanstaande bij CoachUnique.