Weg met het taboe op burn-out!

Weg met het taboe op burn-out!

Veel mensen vinden het moeilijk om toe te geven dat ze dreigen vast te lopen. Het gevolg is dat het aantal mensen dat in een burn-out terechtkomt, nog steeds groeit. En dat is zo ontzettend jammer want als je op tijd aan de bel trekt, dan kun je veel leed voorkomen.

Bang om te zeggen dat het niet goed gaat

Wie denkt dat de taboe rondom burn-out inmiddels wel weg is komt bedrogen uit. In mijn praktijk en ook op andere plekken spreek ik heel regelmatig mensen die te lang zijn doorgelopen met hun klachten omdat ze niet durfden toe te geven dat het niet goed met hen ging. Als ik vertel dat ik vooral mensen begeleid die dreigen in een burn-out terecht te komen, dan komen vaak veel verhalen los. Mensen vertellen over hun eigen situatie of over collega’s, vrienden of vriendinnen die kampen met burn-outklachten en waar zij zich zorgen om maken. Er zijn veel meer mensen die te maken hebben met burn-outklachten dan we denken.

Vragen hoe het gaat is niet bemoeizuchtig

Het is dus belangrijk om er voor te zorgen dat mensen die dreigen vast te lopen, zich veilig genoeg voelen om hun verhaal te vertellen. Vaak ziet de omgeving eerder dan iemand zelf dat het niet zo goed gaat. Toch vinden zij het meestal moeilijk om dit bespreekbaar te maken bij de ander. Dit komt vaak voort uit een angst om kritiek te geven. Je wilt ook niet bemoeizuchtig overkomen. Want als je de vraag stelt of het wel goed met iemand gaat dan kan het zijn dat de ander in zijn of haar schulp kruipt. Je kunt dan het gevoel hebben dat je het misschien niet goed hebt gezien. Soms durven bijvoorbeeld collega’s ook niets te zeggen omdat ze bang zijn dat de ander dit als kritiek zou kunnen opvatten.

Hulp krijgen kan een opluchting zijn

Toch is het heel belangrijk om met elkaar in contact te blijven. Als iemand dreigt vast te lopen, dan heeft hij of zij het meestal al moeilijk genoeg. Een beetje hulp krijgen van je collega’s kan een opluchting zijn. Als je met jezelf in de knoop zit, kun je soms zelf de sleutel niet vinden om het op te lossen. Misschien lukt het om wat je ziet bespreekbaar te maken. Bespreekbaar maken betekent niet direct dat je de ander het hemd van het lijf hoeft te vragen. Je kunt ook helpen door met elkaar een lunchwandeling te maken, gewoon te praten over koetjes en kalfjes en misschien komt er wel een leuk gesprek uit voort. Natuurlijk kun je een collega ook aanbieden of je een taak kunt overnemen zodat de ander wat lucht krijgt of heb je een buurvrouw of buurman die wel een luisterend oor kan gebruiken.

Meer aandacht voor elkaar

Wat zou het mooi zijn als we het taboe op burn-out de wereld uit zouden kunnen helpen. Als we allemaal proberen wat meer aandacht te hebben voor ander, dan kunnen we elkaar een beetje beter helpen. Het belangrijkste is dat je laat merken dat je er voor de ander bent als het nodig is. Bied vooral een luisterend oor. Als iemand behoefte heeft om te praten, dan komt hij of zij vanzelf.

Vrijblijvend kennismakingsgesprek

Maak je je zorgen om iemand in je omgeving en weet je niet goed hoe je de ander verder kunt helpen? Ik denk graag met je mee. Heb je zelf het gevoel dat je dreigt vast te lopen en kun je zelf wel wat hulp gebruiken? Neem dan contact met mij op voor een afspraak. Tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek kunnen we samen kijken welke stappen je kunt zetten. Bel of stuur een berichtje naar 06-83 60 45 14. Een afspraak maken via de website kan ook.

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.