Wil jij eigenlijk wel superwoman zijn?

Wil jij eigenlijk wel superwoman zijn?

Overal liggen gele briefjes met krabbels van dingen die je zeker niet mag vergeten. Je schrikt je als je na een vrije dag je mailbox opent. Bijna elk mailtje dat is binnengekomen, is weer een nieuwe klus. Je wordt er moedeloos van. Je to do lijstje wordt alleen maar langer. Er komt steeds meer werk bij maar er gaat bijna niets van je lijstje af. Elke dag kom je tijd te kort om je werk af te krijgen.

Herkenbaar?

Dweilen met de kraan open

Je gaat steeds vaker met buikpijn naar je werk. Ook als je thuis bent, ben je veel met je werk bezig. In je hoofd en ook omdat je werk mee naar huis neemt. Want hoe moet je het werk anders afkrijgen? Niemand anders doet het voor je. Het wordt steeds lastiger om je werk los te laten. Hoofdpijn krijg je ervan. En een kort lontje. Elke dag heb je het gevoel alsof je aan het dweilen bent terwijl de kraan open staat (ik moet direct aan het verhaal van Floddertje denken waarbij de hele stad volstroomt met schuimend badwater omdat ze vergeet de kraan van het bad dicht te doen).

Heb je een beeld?

Ze verzuipen in hun werk

Hier praat ik vaak over met de vrouwen die ik coach. Ze lopen vast omdat ze verzuipen. In hun werk en omdat vaak ook thuis alles op hun bordje terecht komt. Op de vraag. ‘wat doe je als je merkt dat het werk je over het hoofd begint te groeien? krijg ik bijna altijd dezelfde antwoorden: ‘Ik sta extra vroeg op zodat ik eerder kan beginnen’, ‘ik werk ’s avonds vaak wat langer door’, ‘op woensdag ben ik vrij en dan maak ik de klussen af waar ik nog niet aan toegekomen ben’ of ‘in het weekend klap ik vaak nog even de laptop open om mijn achterstand weg te werken’.

Waar zijn de leuke dingen?

Als ik vraag wat ze naast hun werk nog doen krijg ik steevast een lijst van alle huishoudelijke klussen te horen. Ze doen elke week de boodschappen voor hun ouders, helpen op school, brengen ze hun kinderen naar sportwedstrijden en ‘ik zorg goed voor mezelf hoor! Want we eten gezond, ik loop twee keer in de week hard, ga naar de sportschool’. Maar waar zijn dan de leuke dingen? Er even tussenuit? Iets voor jezelf doen?

Ben je superwoman?

Ik vraag dan altijd of ze superwoman zijn. Eerst krijg ik dan vaak zo’n blik (die is echt niet goed wijs). Een beetje grappend zeg ik erbij dat je dat als superwoman natuurlijk allemaal wel moet kunnen. Meestal breekt dan het eerste lachje door. Ik zie herkenning: ‘waar ben ik eigenlijk mee bezig?’. Ze realiseren zich dat ze als het ware altijd ‘aan staan’. Een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning ontbreekt.

Een mooie rode cape

Het is natuurlijk prachtig om superwoman te willen zijn (denk dat glimmende blauwe pak en die mooie rode cape er even bij). Maar wat als dat ten koste gaat van jou? Dat is het toch niet waard. Het is toch veel fijner als je lekker in je vel zit. Dat je weer met plezier je werk doet en je op je vrije dag lekker kunt gaan lunchen met je vriendin om even bij te kletsen in plaats van een ochtend achter je laptop.

Weer grip op je agenda

Wil je geen superwoman meer proberen zijn dan is het belangrijk dat je weer grip krijgt op je agenda. Als je altijd alles oppakt wat op je afkomt, dan laat je jouw agenda bepalen door alles en iedereen. En ben je alleen maar bezig met de waan van de dag. Logisch dat het werk je over het hoofd groeit.

Door wie laat jij je opjagen?

De eerste stap is om even stil te staan en ga eens kijken wat je doet en hoe je de dingen doet. Stel jezelf eens de vraag: wat doe ik en hoe doe ik de dingen die ik doe? Dit helpt je om te ontdekken waar de druk vandaan komt. Wie bepaalt de agenda van jouw dag? Hoe maak je keuzes in je werk? En thuis? Jaag jij jezelf op of laat jij je door anderen opjagen?.

Stop met rennen

Je zult ontdekken dat je veel meer invloed hebt op je agenda dan je zelf altijd dacht. Als je dit weet dan ga je anders kijken naar de dingen die je doet en kun je andere keuzes maken. Het enige dat je daarvoor nodig hebt is om te stoppen met rennen maar even stil te staan. En ik weet zeker dat dit je helpt om het anders te gaan doen zodat je meer rust krijgt in je hoofd en in je lijf.

Weer lekker in je vel?

Vind je dit lastig en kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Bel mij op 06-83 60 45 14 of stuur mij een berichtje om een afspraak te maken voor een gratis gesprek en ik denk graag met je mee hoe jij er voor kunt zorgen dat je weer lekker in je vel komt te zitten.

Mijn gouden tips

En kun je nu al wat tips gebruiken om het anders te doen? Download dan mijn gratis e-book.

 

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.