Wil jij naar een tropisch eiland?

Wil jij naar een tropisch eiland?

Zelf heb ik het niet zo op ‘balans in je leven’. Maar als je dit zegt, dan weet eigenlijk iedereen waar het over gaat. In theorie dan. In de praktijk is het toch een stuk lastiger.

Opgeslokt door al het werk

De vrouwen die ik coach hebben er vaak veel moeite mee om een goede balans te vinden in hun leven. Vaak worden ze zo opgeslokt door hun werk en al het moeten dat ze er zelf aan onderdoor gaan.

Het blijft oorverdovend stil

Als ik tijdens een coachsessie aan een cliënte vraag hoeveel tijd ze besteedt aan haar werk dan kan ze me dat zo vertellen (het antwoord weet ik al voordat ze haar mond open doen). Maar als ik vraag hoeveel tijd er overblijft voor haar zelf., Het blijft oorverdovend stil. En daarna komt ze met een heleboel uitleg. Hoe het komt dat ze zo druk is, wie de boosdoener is enzovoort.

Minder mensen die aan mijn hoofd zeuren

Op de vraag wat ze anders zou willen staat bovenaan de lijst: minder werk. Daarna komt vaak ‘minder mensen die de hele dag aan mijn hoofd zeuren’ (mijn interpretatie). ‘Even een dagje voor mezelf’ staat helemaal onderaan de lijst. Het kost me best wat tijd om dat antwoord naar boven te krijgen.

Wat zou je willen doen?

‘Een dagje helemaal voor jezelf. Wat zou je dan graag willen doen?’ Als we daar over doorpraten wat dat dan zou kunnen zijn, dan zie ik een twinkeling in haar ogen. Aan alles merk ik dat ze daar bijna nooit over nadenkt. Op de een of andere manier zit het niet in haar ‘systeem’ om zichzelf op de eerste plaats te zetten. De ander gaat altijd voor. ‘Iets voor mezelf doen?’ Als ik haar daar over na laat denken en ze er bewust bij stil staat, dan komt een soort van blijheid naar boven.

Een tropisch bounty-eiland

‘Zet jezelf op de eerste plaats. Maak je zelf belangrijk. Wat zou je dan willen doen?’. Nu zou je denken dat ze roept dat ze een verre reis wil maken naar een tropisch bounty-eiland met wuivende palmen, een hangmat op het strand (geen gek idee trouwens). Maar niets is minder waar. De dingen die ze wil doen zijn zo eenvoudig dat ik dan vraag: ‘En waarom doe je dat dan niet? Wat houdt je tegen?’. Een stuk Pieterpad lopen, shoppen in Amsterdam, alleen naar de film, een weekendje weg met vriendinnen. Dit zijn toch echt geen bijzondere wensen?

Een schop onder haar achterste

In dat geval ben ik niet de aardigste coach die ze zich kan voorstellen. Dan geef ik haar even een figuurlijke schop onder haar achterste. Want ik weet dat het nodig is om haar wakker te schudden zodat ze ook echt gaat zien wat ze aan het doen is. En hoe ze zelf de situatie waar ze in zit in stand houdt.

Minder streng voor zichzelf

Diep van binnen weet ze ook wel dat als ze iets minder streng zou zijn voor zichzelf en wat meer tijd zou nemen om bij te tanken, ze lekkerder in haar vel zou zitten. Maar ‘weten’ is niet hetzelfde als het ook doen. Ze heeft het zichzelf zo moeilijk gemaakt door altijd bezig te zijn met haar werk dat ze verstrikt is geraakt in het net van druk zijn en moeten, moeten, moeten. Ze is daardoor als het ware de weg een beetje kwijtgeraakt.

De regie nemen op haar leven

Ik laat haar zien waar ze de balans is kwijtgeraakt (sorry voor dit jeukwoord), wat ze anders kan gaan doen en hoe ze dat kan aanpakken. Omdat ze het niet gewend is om zichzelf op de eerste plaats te zetten, heeft ze daar even wat hulp bij nodig. En de bevestiging dat zij er echt toe doet. Ik help haar te ontdekken wat ze nodig heeft. Ze leert hoe ze weer zelf de regie kan nemen op haar leven (sorry voor al weer een jeukwoord) zodat ze zichzelf niet meer altijd wegcijfert.

Haar zelfvertrouwen groeit

Door nee zeggen zonder dat ze zichzelf een bitch vindt. Hoe ze tijd kan nemen voor zichzelf zonder dat ze zich schuldig voelt. Met eenvoudige oefeningen gaat ze thuis aan de slag en in de coachsessies kijken we hoe dit gaat. Door dit te doen in kleine stappen, voelt dit voor haar veilig. Haar zelfvertrouwen groeit en ze kan het leven weer beter aan.

Gaat dit over jou?

Denk je nu: dit gaat over mij. Ik kan hier ook echt wel wat hulp bij gebruiken? Maak dan een afspraak voor een gratis gesprek. Of doe mee aan de training ‘Gun jezelf een fijner leven‘ op woensdagochtend 6 april. Dit is een unieke training waarin je in een ochtend stappen zult zetten die je zelf niet voor mogelijk had gehouden. Wil je er meer over weten? Stuur mij gerust een berichtje of bel mij op 06-83 60 45 14. Ben jij er bij op 6 april? Wees er snel bij want er is slechts plek voor vier deelnemers. Dus vol=vol.

Inspiratie in je mailbox

Vind je het leuk om mijn blogs automatisch in je mailbox te ontvangen? Meld je dan hieronder aan voor mijn inspiratiemail.

Meld je hieronder aan voor mijn inspiratiemail
en je ontvangt regelmatig gratis tips, frisse
ideeën en inspiratie.

Natuurlijk ga ik zorgvuldig met je gegevens om
en stuur ik je alleen deze inspiratiemails.

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.