Zet je vriendschap niet op het spel

Zet je vriendschap niet op het spel

Zo maar een ochtend. Laten we er een woensdagochtend van maken. Je zag bij het klaarmaken van het ontbijt de koffievlekken op de keukenvloer en je hebt je voorgenomen om vanochtend even een schoonmaakrondje door het huis te doen. Want in het weekend kwam het er niet van omdat je een dagje uit bent geweest met je gezin.

Een lekkere bloemetjesgeur

Het is ongeveer kwart over tien. Een emmer met sop staat op het aanrecht, de eerste was van vandaag zit al in de wasmachine en je hebt de stofzuiger al klaargezet in de gang. Het hele huis ruikt naar de bloemetjesgeur van de wc-reiniger. Even snel een kop koffie en dan aan de slag.

Je baalt enorm

Pringgg. De bel schalt door het huis. Een goede vriendin staat voor de deur (zie je nou wel, je dacht al dat je gerammel hoorde aan de poort). Aan haar gezicht zie je al dat ze niet voor de gezelligheid komt. Je baalt enorm. Daar gaat je goede voornemen. Dan maar vanmiddag verder. Het kriebelt van binnen want je weet precies hoe het straks gaat.

Weer geen nee gezegd

Als je samen met een kop thee aan tafel zit, komt er al gauw een stortvloed aan woorden. Je hoeft niet veel te zeggen. Ze vertelt over haar pubers die de was altijd achter zich op de grond laten vallen, over de stapels werk en de collega die haar altijd met nieuwe klussen opzadelt. Dat ze zich elke keer weer overrompeld voelt als die collega binnen komt vallen. Achteraf weet ze precies wat ze had willen zeggen. Maar dat dus weer eens niet deed en nu gefrustreerd is omdat ze geen nee heeft gezegd.

Tranen in haar ogen

Tussen de woordenstroom door vraag je of ze dit al eens in haar team heeft besproken want ze heeft toch ook collega’s? Volgens haar is dat zinloos en ze ratelt verder zonder te luisteren. Ze vertelt over haar ouders die steeds meer zorg nodig hebben, haar broer die nooit komt en dat al het werk altijd op haar schouders komt. Je ziet dat de tranen in haar ogen staan. En je vraagt je af hoe lang ze dit nog volhoudt.

Je voelt je doodmoe

Je begint je wat ongemakkelijk te voelen. Want hoe vaak heb je dit gesprek al gehad? Je gooit er nog een kop thee tegenaan en probeert je vervelende gevoel weg te duwen. Als ze net voor de lunch naar huis gaat, voel je je doodmoe. Al je energie is weg. Eerst maar even een broodje maar je weet nu al dat er van het poetsen in huis niet veel meer terecht komt. Dus vlieg je met de stofzuiger door het huis, maak je de wc schoon en daarna ruim je de schoonmaakspullen maar weer op.

Genoeg aan je eigen gedoe

Het gesprek van vanochtend blijft nog door je hoofd spoken. Je wilt echt iets voor haar doen maar je weet niet goed wat en hoe. Dat wat jij zegt komt niet binnen. Ze zit zo vol van al het gedoe dat ze je bijna niet hoort. En je wilt je ideeën ook niet opdringen. Daar is jullie vriendschap te belangrijk voor. En die vriendschap wil je koesteren. Maar je bent deze gesprekken wel een beetje zat en je hebt genoeg aan je eigen gedoe.

Je voelt je net een klaagmuur

Als vriendinnen kun je veel voor elkaar betekenen. Elkaar steunen, een luisterend oor en zaken met elkaar delen die je bezighouden zijn de basisingrediënten voor vriendschap. Maar als je het gevoel hebt dat je vriendin in kringetjes rond blijft draaien, dat jij een soort van klaagmuur wordt en je vriendschap wordt overspoeld door gedoe dan vraagt dit om actie. Bijvoorbeeld door eerlijk te zijn.

Een ‘normale’ vriendschap

Want deze gesprekken leiden niet tot een oplossing en zetten jullie vriendschap alleen maar op scherp. Het kringetje waarin ze ronddraait moet worden doorbroken en dat kan ze niet alleen. Daar is soms professionele hulp bij nodig zodat jullie vriendschap weer ‘normaal’ wordt.

Een schreeuw om hulp

Deze week sprak ik een cliënte die door al het gedoe op haar werk op haar tandvlees loopt. Ze kan bijna nergens anders meer over praten. Ze is een super sympathiek mens maar ik kan me voorstellen dat haar omgeving niet altijd opgewekt wordt van haar gezeur (zoals ze dat zelf noemt). Hier gaat het in mijn praktijk vaak over. Veel cliënten vinden het aan de ene kant vervelend om hun omgeving met hun ‘gedoe’ lastig te vallen. Maar omdat ze er zelf niet uitkomen overspoelen ze hun partner, vriendin, zus of buurvrouw met hun verhalen. Het gevolg is dat de mensen in hun omgeving op een bepaald moment met een grote bocht om hen heen gaan. En dat terwijl ze eigenlijk gewoon schreeuwen om hulp.

Gratis verkenningsgesprek

Omdat ik weet dat de drempel om naar een coach te gaan vaak wat hoog is, bied ik een vrijblijvend en gratis verkenningsgesprek aan waarin we samen kijken wat iemand kan doen om de situatie te veranderen. Dit gesprek maakt de drempel om hulp te vragen wat lager en zo kunnen ze op een eenvoudige manier kennismaken met mijn manier van werken.

Een duwtje in de rug

Heb jij een goede vriendin, partner, buurvrouw of iemand anders in je omgeving die wel een duwtje in de rug kan gebruiken? Attendeer hem of haar dan eens op dit verkenningsgesprek. En wil je zelf meer weten? Bel mij dan op 06-83 60 45 14 of stuur mij een e-mail via d.steenbruggen@coachunique.nl.

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.