Zit jij zelf achter het stuur?

Zit jij zelf achter het stuur?

Ze lijkt vrolijk als ze binnenkomt. Ik zet een kop thee voor haar neer en we praten over de regen die tegen de ramen klettert. Praten over koetjes en kalfjes om het ijs te breken. Maar dat is natuurlijk niet waar ze voor komt.

Dag en nacht aan het werk

Aan de telefoon kreeg ik al een waterval over mij heen. Over haar werk waar ze bijna dag en nacht mee bezig is. Te veel werk en veel gedoe. Poetsen doet ze zelf ‘want ik ben nogal een pietje precies’ en door de extra zorg voor haar ouders staat het water haar aan haar lippen.

Ze voelt zich afgescheept

Ze heeft veel extra werk door zieke collega’s. Dit werk doet ze er nu al een tijdje bij waardoor haar eigen werk blijft liggen. Met lood in haar schoenen heeft ze bij haar leidinggevende aangegeven dat het allemaal te veel is. Maar ze voelt zich afgescheept met ‘iedereen is druk’.

Haar ogen lachen niet mee

Verdrietig, moe en uitgeblust is ze. Ze twijfelt aan zichzelf. ‘Het ligt aan mij, ik doe het allemaal niet goed. Ik denk dat ik mijn baan maar opzeg. Er is nu werk genoeg, al is het ook achter de kassa in de supermarkt’. Ze kijkt me lachend aan. Maar haar ogen lachen niet mee.

Je neemt jezelf altijd mee

Dit hoor ik vaak. Een andere baan lijkt een mooie oplossing. Weg van al het gedoe. Maar ik stel altijd de vraag of dit ook echt de oplossing is of is het alleen maar een vlucht? Want je neemt jezelf en hoe je de dingen doet altijd met je mee.

Doodongelukkig

Als jij die collega bent die al het werk naar zich toetrekt en werk dat anderen laten liggen, ook nog eens oppakt. Er met koeienletters op je voorhoofd staat ‘gooi het werk maar bij mij over de schutting’ en je toch nooit nee zegt. Grote kans dat je dit op je nieuwe plek tegen dezelfde problemen aanloopt. Met alle gevolgen van dien. Want als je niets doet voel je je straks doodongelukkig op je nieuwe plek, daalt je zelfvertrouwen tot onder het nulpunt, ligt een burn-out op de loer en als je pech hebt, krijgt ook je relatie een knauw.

Je leven laten bepalen door anderen

Voordat je nieuwe stappen kunt zetten heb je dus eerst iets anders te doen. Ik vergelijk het vaak met een bus. Je bent het niet gewend om aan het stuur van je leven te zitten. Je bent eigenlijk altijd de ‘passagier’ van je leven geweest en hebt als het ware altijd anderen je leven laten bepalen waardoor je vaak het gevoel hebt dat alles je overkomt.

Kruip zelf achter het stuur

Maar je hebt zelf een keuze. Je kunt zelf achter het stuur van je bus kruipen. ‘Wees maar bescheiden’, ‘niet klagen maar dragen’ kreeg ik van huis uit mee. Dit heeft me gevormd en ik was vaak de passagier van mijn leven. Het werk dat ik deed vroeg vaak te veel en ik ging vaak over mijn grenzen heen. Angst voor iets nieuws en zelftwijfel hield mij vaak tegen.

Dankbaar dat ik anderen kan helpen

Tijdens mijn coachopleiding viel het kwartje. Ik ontdekte dat ik zo veel meer kan dan dat ik altijd dacht. Ik zag het alleen zelf nog niet. ‘Laat je niet tegenhouden door het natte zweet op je rug want je hebt het in je’ kreeg ik als feedback van een van de trainers. En ik maakte mijn droom werkelijkheid. Mijn eigen praktijk beginnen was spannend maar het maakt me zo dankbaar dat ik met mijn ervaring en wat ik meebreng als mens, anderen kan helpen om weer de chauffeur te worden van hun leven. Dat ik hen een duwtje in de rug kan geven zodat ze kunnen doen waar ze goed in zijn en vooral waar ze blij van worden..

Het leven wordt makkelijker

Als je het lef hebt om er voor te kiezen weer de chauffeur te worden van je leven, dan verandert alles. Jij bepaalt wat belangrijk voor je is. En alleen jij bepaalt hoe jij je leven inricht, wat je wilt en hoe je de dingen doet. Je zult merken dat dit je leven zo veel makkelijker maakt en dat je hier blijer van wordt. En nee, dit is niet egoïstisch maar een vorm van zelfliefde. Natuurlijk heb je geen invloed op vervelende en nare dingen in je leven. Maar je bepaalt wel zelf hoe je er mee omgaat.

Het antwoord komt vanzelf

Zit je weer achter het stuur van je eigen leven, dan komt het antwoord over wel of niet een nieuwe baan vanzelf. Of voor andere keuzes die je moet maken. Want je weet waar jij blij van wordt.

Mijn wens voor jou

‘De toekomst die je voor je ziet is de toekomst die je zult krijgen’ schreef ik deze week tijdens een coachsessie op mijn whiteboard. En ik gun jou een toekomst waarin je de chauffeur bent van jouw leven. Dat je plezier hebt in wat je doet. Dat je fluitend naar je werk gaat en kunt genieten van het leven. Dat is mijn wens voor jou voor het nieuwe jaar.

Wil jij weer chauffeur worden van jouw leven?

En denk je nu: dit gaat over mij! Maar ik heb geen idee hoe ik weer de chauffeur van mijn leven kan worden? Twijfel niet langer. Bel mij op 06-83 60 45 14 om een afspraak te maken en ik denk graag met je mee.

Inspiratie in je mailbox?

Wil je wekelijkse inspiratie in je mailbox? Meld je dan aan voor mijn inspiratiemail.

Meld je hieronder aan voor mijn inspiratiemail
en je ontvangt regelmatig gratis tips, frisse
ideeën en inspiratie.

Natuurlijk ga ik zorgvuldig met je gegevens om
en stuur ik je alleen deze inspiratiemails.

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.