Zo ontzettend moe…

Zo ontzettend moe…

Je staat op of je hebt jezelf uit je bed gesleept. Je komt beneden en ziet dat de afwasmachine klaar is. Je pakt er een kopje uit en een bordje. “Zal ik hem nu uitpakken?” zegje tegen je zelf. Je kijkt naar al die afwas en de moed zinkt je in de schoenen. Je gooit je beker thee om en je wordt zo boos op jezelf dat je jezelf bijna niet herkent. Eerst maar even ontbijten en douchen en dan zien we wel verder. Zucht. Oh nee, douchen. Pffff. En dan ook nog aankleden. Nog een zucht.

Alles is te veel

Voor iemand met burn-outklachten kan het zwaar zijn om aan de dag te beginnen. Zelfs gewone dingen als douchen, het huis opruimen, koken of de was doen kunnen voelen als een grote opgave. Ze zien ’s ochtends al als een berg op tegen de dag die voor hen ligt. En dan hebben we het nog niet gehad over de dag zelf. Als je ‘s avonds niet uit je ogen kunt kijken van vermoeidheid. Je last hebt van concentratieproblemen en je jezelf de dag door moet slepen? Dan is er echt wel iets aan de hand.

Misschien is het wel aanstellerij

Toegeven dat het niet goed met je gaat is vaak een hele moeilijke stap. Een greep uit de excuses die in mijn praktijk voorbij komen: ze zullen me wel een watje vinden. Ze denken vast dat ik het allemaal niet aankan. Nog maar iets harder werken dan. Het was ook een drukke tijd. Mooie ‘redenen’ allemaal maar klopt het allemaal wel? Vooral het ‘oordeel’ van anderen vinden mensen met burn-outklachten vaak lastig. En dan is het niet zo makkelijk om bijvoorbeeld tegen je leidinggevende te zeggen dat je klachten hebt. Voor mensen die zelf nooit te maken hebben gehad met burn-outklachten of een burn-out is het ook heel moeilijk om je voor te stellen hoe je je dan kunt voelen. Dit vraagt inlevingsvermogen en begrip. Een burn-out is echt geen aanstellerij maar helaas kun je het aan de buitenkant niet zien. Het verschilt natuurlijk per persoon maar een alles vernietigende vermoeidheid, lusteloos zijn, een kort lontje hebben en nergens zin in hebben past bij een burn-out. Vaak zijn deze klachten al langer aanwezig. Het duurt meestal even voordat het kwartje valt en duidelijk is waar de klachten vandaan komen.

Je kunt de signalen niet negeren

Als je te lang over je grenzen bent gegaan en de signalen van je lichaam hebt genegeerd dan is het op een bepaald moment genoeg. Dan zeggen je hoofd en je lichaam op een bepaald moment STOP! De veiligheidsknop wordt als het ware ingedrukt. Je lijf heeft rust nodig en doet er alles aan om er voor te zorgen dat je daar eindelijk eens naar luistert.

Mensen voelen zich vaak helemaal uitgeput

Ze zijn moe, moe, moe en het liefst zouden ze in hun bed gaan liggen met het dekbed over hun hoofd. Met rust gelaten worden en lekker slapen lijkt de oplossing. Dat is het helaas niet. Want als je overdag slaapt komt je dagritme totaal in de war met het gevolg dat je ’s avonds niet in slaap kun komen. Als je pech hebt lig je de hele nacht te woelen omdat je aan het malen bent. En het beroemde cirkeltje is begonnen van slecht slapen, nog vermoeider zijn, een nog korter lontje et cetera et cetera. Ik hoef het verder niet uit te leggen…

Tips als je klachten hebt

Ga naar je huisarts

Heb je burn-outklachten dan is het belangrijk dat je hulp zoekt. Neem in ieder geval contact op met je huisarts om uit te sluiten dat er een medisch probleem is. Laat je niet wegsturen met de mededeling dat het tussen de oren zit. Het is van belang dat je huisarts je klachten serieus neemt en vraag om serieus onderzoek. Ook als je een burn-out blijkt te hebben is het goed om te weten dat er geen medische oorzaken zijn van je klachten.

Waar krijg je energie van

Om de cirkel te doorbreken is het belangrijk om actief te blijven, hoe moe je ook bent en hoe slecht je je ook voelt. Blijf in beweging. Ga wandelen, doe je boodschappen op de fiets en ga zo vaak mogelijk even naar buiten om een frisse neus te halen. Je hebt niets aan goedbedoelde adviezen als ‘ga gewoon iets leuks doen’, ‘niet aan denken dan gaat het wel weer over ‘ of ‘ga er lekker een paar dagen tussen uit’. Als je burn-outklachten hebt dan heb je daar waarschijnlijk helemaal geen zin in. Vertrouw op jezelf. Ontdek zelf waar jij je goed bij voelt en waar je energie van krijgt. Pak een mooi schrift en schrijf op waar je wel zin in hebt. Wat geeft je energie ga het doen. Schrijf je ervaringen op zodat je hier nog een keer op terug kunt kijken als je in een dipje zit. Wat je doet hoeft niet groots te zijn. Een boswandeling of een fietstochtje in de buurt kan ook heel fijn zijn.

Vermijd energievreters

Het klinkt misschien onaardig maar mensen kunnen ook energievreters zijn. Als je merkt dat bij sommige mensen je energie wegvliegt, vermijd contacten die al je energie opslurpen. Er zijn mensen die in staat zijn om zo veel aandacht te vragen of zo aanwezig zijn dat je er moe van wordt. Ga op je gevoel af en verminder het contact. Al is het maar voor een tijdje totdat je je beter voelt. Vermijd ook andere energievreters. Is een feestje je te druk of is familiebezoek te veel? Leg uit waarom je nu even niet wilt komen.

Goed slapen

Zorg voor een goed slaapritme. Dus niet overdag slapen of een dutje doen om je slaapritme niet te verstoren. Ga ’s avonds op tijd naar bed en sta op een vaste tijd op. Kun je niet goed slapen? Een beker kamillethee of een paar druppels lavendel op je hoofdkussen helpen om beter in slaap te komen.

Openheid helpt

Wees eerlijk over wat er speelt. Je hoeft natuurlijk niet iedereen je verhaal te vertellen en soms is openheid over een burn-out iets minder handig. Neem goede vrienden in vertrouwen en vraag hen om hulp, bijvoorbeeld bij het bewaken van je grenzen. Of bij een praktische klus in huis. Veel mensen willen graag iets voor een ander doen. Mensen zijn niet helderziend en je moet er wel zelf om durven te vragen.

Zoek professionele hulp

Kom je er zelf niet uit, zoek dan professionele hulp van een coach. Bij een coach kun je je verhaal doen zonder oordeel. Je wordt geholpen met praktische oplossingen om een burn-out tegen te gaan en hoe je stappen kunt zetten om burn-out ook in de toekomst te voorkomen. Natuurlijk kun je met je verhaal bij je vrienden terecht maar houd je vriendschap in ere. Vrienden zijn er om veel mee te delen maar zorg er voor dat het leuk blijft.

Waar kan ik je mee helpen?

Heb je burn-outklachten of ken je iemand die wel wat hulp kan gebruiken? Bel voor een geheel vrijblijvende afspraak of stuur een WhatsApp bericht naar 06 – 83 60 45 14 en ik denk graag met je mee.