Zorg goed voor elkaar

Zorg goed voor elkaar

Pas half acht en het was vanochtend al heel erg warm. Ik voelde de zon al branden toen ik mijn ochtendrondje begon. Voordat ik ’s ochtends begin even een rondje lopen vind ik heerlijk. Het is dan nog heel stil op straat. Even goed doorstappen en genieten van de mooie natuur in ons dorp.

Vandaag moest ik mijn tempo even aanpassen

Het was zo warm dat ik toch maar wat langzamer ben gaan lopen. Dat voelde raar. Dat is niks voor mij. Ik heb al snel het gevoel dat ik loop te sjokken. Dat geldt niet alleen voor het rondje lopen maar ook in het werk. Lanterfanten is er niet bij. Gewoon door. Ik moest ineens denken aan een artikel dat ik deze week las. Daarin stonden tips voor leidinggevenden en thuiswerken. Een van de adviezen was ‘Let op de hardlopers’. Vooral in een tijd waarin veel mensen thuis werken, is dit de groep medewerkers die de neiging heeft om bijvoorbeeld te lang door te werken ’s avonds. Ze nemen te weinig pauze en de kans is groot dat ze over hun grenzen heen gaan. Het is belangrijk dat leidinggevenden hier alert op zijn. Want je wilt graag dat je medewerkers gezond zijn en blijven.

‘Zij redden zich wel’ is vaak de gedachte

‘Geef aandacht aan deze groep en daag hen uit’ was de tip. Doe je dat niet dan raken zij hun motivatie kwijt. Dit zijn meestal de betrokken medewerkers met hart voor de zaak. Omdat er vaak meer aandacht is voor collega’s die meer aandacht ‘vragen’, kunnen ze het gevoel krijgen dat ze vergeten worden. Dat ze zich uit de naad werken maar weinig waardering voelen of de uitdaging in hun werk gaan missen. Juist deze medewerkers heb je als bedrijf hard nodig. Natuurlijk heb je hierin als medewerker zelf een rol. Ook als collega’s kun je goed voor elkaar zorgen en aandacht hebben voor wat de ander nodig heeft.

Kijk ook naar de cultuur in je bedrijf

Want hoe staan leidinggevenden in hun werk? Is het normaal dat iedereen ‘s avonds nog reageert op een e-mail en hoe zit het met overwerken? Helaas heerst er in sommige bedrijven ook nog steeds het idee dat als je thuiswerkt, je vooral bezig bent met je kinderen, het huishouden of de tuin. Vaak zit dat heel diep in de cultuur. Leidinggevenden moeten hierin het goede voorbeeld geven, ook nu ze zelf vaak thuis werken. Gelukkig is er door het vele thuiswerken in de coronatijd wel een omslag gekomen en daar ben ik heel erg blij mee. Laten we dat vooral vasthouden. Binnen een bedrijf draagt iedereen zijn of haar steentje bij en wil iedereen dat het goed gaat met het bedrijf. Vertrouwen in elkaar is de basis. Laten we daarom vertrouwen hebben in elkaar.

Als leidinggevende moet je goed voor je medewerkers zorgen

En soms moet je het tempo even bijstellen. Blijf met elkaar in contact. Houd de vinger aan de pols als je de indruk hebt dat iemand te veel uren maakt. Heeft hij of zij al vakantie gepland en hoe zit het met af en toe een vrije dag? Vaak vinden mensen het moeilijk om goed voor zichzelf te zorgen. Een hoog verantwoordelijkheidsgevoel speelt daarbij vaak mee. En een groot aantal mensen voelt door het thuiswerken nog meer druk om de afgesproken uren te maken, ondanks dat ze diep in hun hart weten dat ze wel tien keer productiever zijn nu ze niet elke keer in hun werk worden gestoord. Ik herken mij wel in die medewerker en ik weet dat ik heel goed mijn grenzen moet bewaken. Gelukkig gaat me dat steeds beter af maar dat heb ik geleerd met vallen en opstaan.

Ik heb het persoonlijk contact heel erg gemist

De een op een gesprekken, even een praatje met iemand maken of even bij iemand langs gaan zat er logischerwijs niet in. De contacten zijn daardoor wel verschraald. ‘Gewoon’ bellen met een telefoon en videobellen zijn prachtige oplossingen maar het continu online zijn kost veel energie. Echt persoonlijk contact is toch wel het allerfijnste. Ik ben soms echt blij dat ik lege plek in de agenda heb. En nu de maatregelen meer versoepeld worden is het fijn om weer meer met elkaar in contact te komen. Natuurlijk rekeninghoudend met de anderhalve meterafspraak want het virus is nog niet weg.

We werken nog steeds zo veel mogelijk thuis is het advies

Nu maar hopen dat steeds meer leidinggevenden ook de komende tijd in contact blijven met hun medewerkers. En vooral dat ze aandacht hebben en houden voor de mens achter de medewerker. We zitten midden in de zomer en voor velen valt de vakantie toch wel een beetje in het water. Laten we daarom het tempo een beetje naar beneden bijstellen zodat we het allemaal langer kunnen volhouden. En dat we af en toe ook even mogen genieten van lanterfanten en niks doen. Want even niks doen en je vervelen geeft je energie en bevordert je creativiteit. Dan kun je er weer beter tegenaan.

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.