Zucht! De vakantie is weer voorbij

Zucht! De vakantie is weer voorbij

De eerste werkdag na je zomervakantie is aangebroken. Voor sommigen is dit een van de lastigste werkdagen van het jaar. Twee of drie weken van doen waar je zelf zin in hebt. Uitslapen, naar het strand, een museum bezoeken of helemaal niets doen. En dan is de vakantie ineens voorbij. Sneller dan je dacht is de maandag aangebroken. Je gaat weer naar je werk en dat is echt even wennen. Zucht. Na een doorwoelde nacht is het niet zo eenvoudig om je draai weer te vinden.

Voordat je het weet zit je weer tot over je oren in het werk en ben je de vakantie al bijna weer vergeten. Je opent je mail en ziet de klussen zich al weer opstapelen. Je agenda voor de komende weken begint al weer behoorlijk vol te raken en aan het eind van de werkdag ga je met een bonzend hoofd weer naar huis. Van slapen komt die nacht niet veel want je hoofd blijft maar malen. Herkenbaar? Lees dan verder hoe het anders kan.

Houd het gevoel nog even vast

Opstarten na je vakantie vraagt tijd en het duurt even voor je weer in je normale ritme zit. Die tijd heb je echt nodig. Je hebt niet voor niets vakantie gehad. Probeer dit gevoel nog even vast te houden. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je tussen de middag in een strandstoel siësta gaat houden of de hele dag je collega’s van hun werk houdt met je vakantieverhalen. Ontspanning is belangrijk en even afstand nemen van je werk is nodig om je accu weer op te laden.

Inzicht in je werk

Je kunt niet van jezelf verwachten dat je in de eerste werkweek na je vakantie de afgelopen drie vakantieweken weer in kunt halen. Zorg er daarom voor dat je op de eerste dag na je vakantie de mogelijkheid hebt om inzicht te krijgen in wat er ligt. Maak je agenda vrij van afspraken, houd je vakantieverhalen met je collega’s kort en probeer zo snel mogelijk je mailbox door te nemen.

Zorg voor structuur

Om zicht te krijgen op de werkzaamheden die gedaan moeten worden, kan het handig zijn om mailberichten en documenten waar je iets mee moet te printen. In dit papierloze tijdperk is dit misschien niet voor iedereen de oplossing en natuurlijk print je niet alles, maar mij helpt het om mijn werkzaamheden te prioriteren en te structureren. Het voelt heel fijn om aan het eind van de eerste werkdag mapjes te hebben met klussen en daarmee mijn planning voor de komende tijd te kunnen maken. Dit geeft mij overzicht en voorkomt dat ik iets dat in mijn mailbox staat, over het hoofd zie. Een ‘things to do’-blok is daarnaast onmisbaar voor acties die uitgevoerd moeten worden. Door op deze manier te werken, kan ik de tweede dag na mijn vakantie direct aan de slag met het werk dat eerst moet. Het geeft mij vooral rust dat ik inzicht heb in wat er te doen is en het is heel prettig om elke keer taken van mijn ‘to do lijst’ af te kunnen strepen.

En het allerbelangrijkste: probeer ook na werktijd thuis nog even het vakantiegevoel vast te houden. Is het mooi weer, eet dan lekker buiten. Pak de fiets of maak een wandeling. Doe net alsof het nog vakantie is en geniet. Voor je het weet is het weer herfst en is het mooie weer voorbij.

Moeite met opstarten?

Heb je toch moeite met het opstarten na je vakantie en weet je niet goed waar je moet beginnen? Stuur mij een berichtje of bel mij via 06-83 60 45 14 en ik help je graag.

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.